SM i snurra sparare

När krisbolag tigger om pengar, måste vi vara försiktiga. Nu är bolaget Obducat där igen. Det liknar mest ett ”SM i snurra sparare”. 13 300 sparare sitter med pappret som inte handlas. Och värre erbjudande har jag aldrig sett.

Bolaget Obducat med löften om nanoteknik behöver nya färska pengar från sina aktieägare. Erbjudandet, som det kallas, är nu det värsta jag sett. Krångligt är bara förnamnet. Och spararna reagerar: ingen handel. Så även de som vill lämna skeppet, ser ut att vara mest bundna vid masten.

Och de som handhar aktien: handelsplatsen NGM, advokatbyrån Vinge och rådgivaren Joakim Von Scheele på Strict: ger inga tydliga svar. Ingen verkar vilja kännas vid pappret. 

Tittar jag på ”erbjudandet” så blir jag närmast yr. Bolaget blandar ihop ägandeformer.  Här finns aktier, konvertibler, kvittningsrätter och teckningsoptioner som har sin inbördes hierarki och falluckor. Köper du erbjudandet får du både nya aktier också nya 6-månaders optioner. Optioner på ett bolag som knappt finns.

Greppet är lömskt, säger jag. Det gör att värdet efter erbjudandet är omöjligt att räkna ut. Det blir en gissningslek. Inte ska sådant finns i allmänhetens handel. Och 13 000 vanliga sparare, sitter fast där, eftersom handeln är närmast noll.

Att bolaget återfinns på den lilla handelsplatsens NGMs observationslista, borde vara en varning. Men de vill inte avnotera pappret helt med hänsyn till det varit en storsäljare. Och nu är handeln noll. Så faller även NGM på min förtroendelista. För bolag som har kris och erbjudanden till småägarna som huvudverksamet, svärtar ned hela branschen.

Sak krisbolag utan handel vara noterade? Och borde det inte finnas  en bortre gränser för snåriga erbjudanden. Är inte konsumenträtten satt ur spel./ claes hemberg

publicerad
1 juni 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram