Gå direkt till textinnehållet

Social aktiebubbla

På torsdag rullar den sociala aktien Linked in, ut på det amerikanska börsgolvet. Priset som diskuteras är hissnande 4,35 miljarder dollar eller 27 mdr kronor. Är det en ny serie drömbolag vi ser?

Sociala medier som Twitter, Facebook, Skype och Linked in, är populära just just nu. Flera av dem väntas till börsen. Skype fick häromdagen en prislapp som var dubbelt så stor som den hos Linked in. Men frågan är fortfarande hur vi alla ska använda dessa tjänster? Hur länge håller en trend och vilka kommer att ersätta de  första medieplatserna och finns det någon ekonomi i dem?

Google är ett undantag. De har tjänar pengar på längden och tvären. I en skog av idéer som många olika användare vill pröva på olika sätt. De uppfinner sig själva om varandra. Därför blir jag inte särskilt imponerad av Linked in. Men visst kanske bolaget kan växa på tvären, men de får de visa först, innan jag överväger minsta köpintresse. Och hela vågen med sociala medier tror jag fångar en snabb övertro. Vi vill gärna drömma. Bara för att vi har kanaler att nå fram, så har människor kanske ändå inte mer vettigt att säga. Jag har både en blogg, facebook (claes hemberg) och twitter (Claes_Hemberg). De är olika kanaler, olika tonläge och olika läsare. Undrar vilken jag dumpar först? 

Nej, bara för att det handlar om heta innebolag i den sociala sfären, är jag inte intresserad av att köpa aktierna. För några månader sedan ringde några och ville sälja icke noterade Facebook-aktier. Men att värdera dem var omöjligt och därför vara det bara att avstå.

Är du beredd att köpa aktier i sociala medie-bolag?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord