Gå direkt till textinnehållet

Spara direkt i råvaror (III)

RÅVAROR (18) Råvaruindex är att spara direkt i råvaror, på ett enkelt sätt. Här har du plötsligt en vettig försäkring mot högre priser. Och den ska enligt teorin släpa lite efter börsen, i bakkant. Här i tredje steget, och nu talar vi om att spara direkt i själva råvarorna.

Många sparformer spelar ann på råvarutrenden. Men det mesta som stavas råvarufond är egentligen råvarubolagsfond. Där råvarufonderna innehåller verkliga råvaror, medan råvarubolagsfonder innehåller just bolag som gräver och pumpar upp råvaror.

Skillnaden är stor. Bolagen följer mest allmänna börstrenden. Medan råvaror har visat sig ofta gå i motsatt riktning, som en slags försäkran. För när börstrenden viker, letar sig kapitalet till hårdare valutor och då är råvaror en sådan.

Råvarufonden har klarat senaste börsoron bättre än råvarubolagsfonderna

.

Så vill du spara i råvaror är första steget ett verkligen spara direkt i råvaror. Det är först då du får råvaror som ger dig ett jämnare sparande, som inte är direkt påkrokat börskonjunktren.

Enklaste valet här är ett brett råvaruindex. Du får världens stora råvaror med tonvikt på olja, järn, koppar och vete. Det gör att dina sparpengar här inte är beroende av en råvara, utan du har just bredden, som gör att värdet utvecklas jämnare. Enligt teorin ska de ligga åtminstone 3-6 månader efter börskonjunkturen. Här finns i dag bara ett alternativ: Handelsbanken råvarufond:  https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=241108&savingsCase=AVANZA

Först efter att  du prövat dessa första steg tycker jag att du kan överväga enskilda råvaruaktier,råvarufonder eller andra smalare sparformer.Hur tänker du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord