Gå direkt till textinnehållet

Tillväxtens nya adress

När stora tillväxtländerna som Kina och Indien sett tillväxten bromsa till bara 4-6% finns där andra länder som liknar jättarna för 20 år sedan med fortfarande 9-10% tillväxt. Jag har pratat med en som följt de nya tillväxtländerna sedan 90-talet.
De första jätteländerna att växa bara Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (BRIC). Men senaste 2-3 åren har ländernas börser bromsat in. Märk väl att ekonomierna fortfarande växer, men att utländska investerare börjat tveka.För de urstarka fasaderna hos dessa jättar har nu börjat skönja sprickor. Ryssland är mer omtalat för sin homofobi än tillväxtstrategi. I Kina tampas ordet korruption med ökad produktion. Indien brottas med sin valuta och Brasilien breda lyfta har inte lättat än. Reformer behövs nu för att starta ländernas andra tillväxtera. Den blir då lugnare och jämnare. Men att de inte skulle förnya sig är inte tänkbart. Frågan är nu bara i vilken takt det sker.Under finns nyare ekonomier, som växt desto snabbare senaste åren. Länder som nu tar steget in i rampljuset. Fondförvaltaren Herrta Alava, sedan 15 år i tillväxtländer ska nu öppna en Frontierfond hos Fim. 

Sedan 15 år har Hertta Alava verkat i olika tillväxtländer. Senaste åren har mest följt bolag i Arabvärlden och Afrika.

”En stor del av världens ekonomi är fortfarande oupptäckt och finns utanför börshusen. Var sjätte världsmedborgare finns i dag i länder som bara står för 0,3 av världens börsindex.”

 

Alava talar med värme om länder som Filippinerna, Vietnam, Pakistan, Bangladesh i Sydostasien till länder kring arabiska halvön och i Afrika. Även några forna ryska republiker som i dag är egna länder finns i hennes kikare. Här väntar hon sig se den nya snabba tillväxten.

”Att tillväxten finns där är ingen tvekan om. Konsten är att hitta bolag som också går att sälja när vi vill. Det har vi sett i flera andra länder att det är lätt att bli inlåst.”

 

Genom att investera i många länder siktar hon på en jämnare utveckling än många andra tillväxtfonder. Men sociala, demokratiska frågor och korruption är också faktorer som mycket påverkar utveckling i de här länderna. Därför tvekar hon inte att lämna länder som inte håller måttet.

”Vi undviker helt Egypten i dag. Även Pakistan är för osäkert. Oroligheter i norra Nigeria är däremot under kontroll och därför kan vi investera där.”

 

Sedan tidigare finns 5 olika frontierfonder i Sverige. Men det är sällan vi hör dem uppe till diskussion. Nu när BRIC-länderna tappat fart kanske det är dags att bredda perspektiven.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord