Twitter lockar till extrem spekulation

Årets stora börsnotering, Twitter, lockar till sig såväl sekundhandlare som stora investerare. Det kan bli stökigt för privatpersoner. Utgå från din egen magkänsla måste bli basrådet.

Redan första dagen kan Twitter handlas upp 84 % till 46 dollar. Det spår IG graymarket som sonderar intresset bland aktietraders. Orden fångar väl den hårda spekulation kring ett kändisbolag. Omsättningen lär bli enorm och kursen en berg och dalbana. En dröm för traders och stora investerare gillar intresset kring deras aktie. Men för vanligt folk finns ändå mest magsår att hämta, befarar jag.

Att bolaget inte tjänar pengar men ändå kan få en värdering på 100 mdr kronor låter förstås märkligt, för oss som är mer försiktigt lagda. Men vi talar om en ny bransch sociala medier som söker sitt aktiepris och då kan såväl priset som lönsamheten sakna samband, en tid. Men bara en tid.

Att Facebook kostar 70 gånger mer än vinsten låter för en vanlig aktieköpare som lika tokigt dyrt. Svenska börsen kostar ju 14-15. Men det höga priset fångar just både förhoppningar och skyhöga förväntningar. Vad som blir sanning återstår att se. Hoppas ni hör min skeptiska magkänsla.

Samma IG Graymarket som nu ger Twitter prognosen +84% dag 1 gav Facebook priset -21% dag 1. De var för ett år sedan lite för sin tid. Men vi kan ändå inte ta förhandsspekulationer på allvar. Vad som helst kan ske sista timmarna, som både pressar kursen upp eller ned.

Och till slut måste vi inse att institutioner, traders och vanligt folk har mycket olika förutsättningar. De äter olika mat, åker olika bilar och borde också äga olika aktier. Vi måste skaffa vår egen smak.

Vad  köper du nu?/claes hemberg

 

publicerad
6 november 2013
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Följ @Finansliv på Instagram