Gå direkt till textinnehållet

Utred datorhandel på börsen

Blixtras på börsen kan numera stoppas. Men bara 60 sekunder. Och det räcker inte, för bakom blixtrasen finns ofta det nya fenomenet datorhandel – något som måste utredas grundligt av en oberoende granskare. Finansmarknadsministern borde kräva det. För det handlar om att spararna ska kunna lita på börsen. I USA stoppades handeln i aktien Intel den 27 augusti, Citigroup den 29 juni, Washington Post 16 juni och många fler aktier har blivit drabbade. De tillfälliga stoppen är börsernas hittills första tillgrepp för att undvika blixtkrascher (flash crashes) förorsakade av datorstyrd handeln. Samma fartgupp finns sedan några dagar även på de nordiska börserna. Därmed kan börsen vid hastiga kursras stoppa handeln i 60 sekunder. Men det räcker inte. Den datorstyrda handeln har stora konsekvenser på börsen och är värda en närmare granskning och sannolikt särskilda regler och åtgärder. För datorstyrd börshandel är en ny fullständigt okänd och hämningslös börshaj, som kan skrämma sparare till allvarliga felsteg.

Det allvarliga inträffar när datorerna handlar med varandra. Då blir börsen ett tv-spel, utan koppling till verkligheten. Och konsekvenser är helt okända. Detta verkar dessutom emot grundidén med börshandeln, att äga aktier och fördela ekonomiska risktagande. Så ser ni några tillfälliga konstigheter i börskurserna så behöver det inte vara en sparare eller en bank som agerar märkligt. Utan ha is i magen – och betänk att det kan vara en dator som brottas med en annan dator. Ja, visst låter det som tv-spel. Men vill vi ha datorerna spela bland våra sparpengar. Vad tycker du? /c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord