Gå direkt till textinnehållet

Var svårflörtad på räntebanan

I dag stämmer Riksbanken upp till räntevals igen. På sin egen räntebana. Och denna speciella dansbana blir full av högljudda analytiker och säljare, som vill visa sina räntekonster. Men låt dig inte bedövas av de högljudda röster. Fokusera på dina egna räntesteg på räntebanan. Var svårflörtad, var otrogen, ta inte första bästa valsen, bind dig inte, utan välj själv –  vilken räntan du betalar och vilken ränta vi får.

Senaste åren har Riksbanken gått från att vara en torr myndighet till ett räntesnubbarnas rockband. Räntebanan är nu stället där man ska hänga. Anledningen är att Riksbankens hela roll är uppe till diskussion. Fram till nu har Riksbanken kört en takt; efter prisökningarna, ett slags klassik wienervals. Nu däremot diskuteras om de inte också ska få ta in lite moderna ömsom gamla rytmer i repetoaren; att styra efter bopriser, arbetslöshet mm. Så kan valsen bytas till folkdans ömsom samba.

Och förstås får dessa nya melodier kring Riksbanken både applåder och hurrarop. Det är detta prat och diskussion vi hör mest av dessa dagar. Och dagens räntebesked från Riksbanken kan ge endera falangen vatten på sin eld, eller vatten på sin kvarn, i denna så kallade Riksbanksfejd.

Men dras inte in i snacket om Riksbankens framtid. Utan fokusera på dina räntor. Det är där du kan tjäna dina gratispengar. Ja, det är inte dyrt att ringa runt och skaffa sig bättre ränta. Det tar någon timme och ger tusenlappar.

Och här kan vi börja med att ta inspiration av självaste Mikael Wolf (vd Swedbank) som häromdagen undslapp sig: ”När jag avbryter en prenumeration på morgontidningen så ringer de och ger mig genast ett mycket bättre erbjudande.” Så ska vi också se på våra räntor. Den som säger blint Ja, är den store förloraren. Den som säger Nej, får snart bättre erbjudanden. För räntor är i dag något vi själva väljer. Vi väljer sparkonto och vi väljer bolån.

Steg 1) Luras inte in i första frågan ”vill du binda 3 månader eller 1 år”. Det är som att du på dansbanan får frågan om du vill dansa vals eller hambo. Det är fel fråga: Den rätta frågan du ska ställa dig själv är: Vill du över huvudtaget dansa med den som bjuder upp?

Att välja bindningstid låter som ett viktigt val, men det är bara en gissning på såväl sparkonto som bolån. Att ringa runt och välja sparkonto och bolån som ger dig bäst är däremot ingen gissning. Här finns säkra pengar att hämta.

Steg 2) Ring runt och välj. Det är det enklaste du kan göra. Det ger dig antagligen 4 000 – 5 000 kronor bara att avnända telefonen och jämföra lite.

Steg 3) Ett extra steg är att pruta! Då ringer du fler gångar, lyfter fram dina bästa fördelar och låter banker duellera om din gunst. Att välja sparkonto kan ge en 1000 kr varje år. Att välja bolånbank kan ge ytterligare 8 000 kr. I snitt.

 

Så har du en prenumeration, säg upp den, och var mottaglig för nya erbjudanden. De kan inte leva utan dig. Var lite svårtflörtad och tjäna pengar! På räntans dansbana är inte valet vals eller hambo, utan vem du ska dansa med. Och ta en dans i taget. Redan i nästa dans kan du välja en ny danspartner. Lova inte bort dig.

Jag ser på allvar om mitt bolån en gång per år. Får jag bättre erbjudanden så byter jag. Även räntesparandet tycker jag du ska se över minst en gång per år. Det är för mycket pengar att ge bort, till en som ändå inte tackar dig…. för dansen.

Hur gör du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord