Ärligt talat: Snart smäller det!

Publicerat den 27 december 2010 kl. 11:24

Länsförsäkringar väljer att inför nyårshelgen gå ut med varnande ord gällande det vilda fyrverkerianvändandet som tycks öka år från år. Skadeförebyggande intentioner, jawohl, men fungerar de tips som presenteras? Bedöm själv!

Enligt Länsförsäkringar, som grundar sin information i Räddningsverkets statistik, skadas varje år 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka akutmottagning. Som en logisk följd av denna bistra statistik uppmanar skadechef Susanne Fagerberg skjutglada nyårsfirare att ”vara försiktiga och följa de regler som finns”.

Trots åldersgränser för användandet har varken person- eller egendomsskador minskat i antal och omfattning. Räddningsverkets lista bör läsas och spridas till alla potentiella raketälskare i god tid för att informationen ska smälta in. Se här:

 Goda råd för säker användning av fyrverkerier (Källa: Räddningsverket)

  • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem. (ÄRLIGT TALAT: Hur ofta öppnar du dina raketförpackningar innan Nyårsafton? Ens innan 23.55? Hur ofta kollar du om raketerna är skadade?)
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid. (ÄRLIGT TALAT: Hur ofta har du förberett mer än att ställa en tombutelj nedtryckt i snön tidigare än fem minuter innan antändning?)
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop. (ÄRLIGT TALAT: Eeeh…. Du vet vad jag menar.)
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen. (ÄRLIGT TALAT: Har du någonsin sett en bruksanvisning!?)
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen. (ÄRLIGT TALAT: Det har väl hänt och verkar hända varenda nyårsfest, om du frågar mig.)
  • Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs. (ÄRLIGT TALAT: Hur ofta är det inte som processen avstannar och måste kontrolleras?)
  • Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det. (ÄRLIGT TALAT: Hur långt ifrån kan man komma på en fem kvadratmeter stor balkong?)
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället. (ÄRLIGT TALAT: Vem vill bränna pengar på otända fyrverkerier? Allt ska tändas på! Allt!!!)
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador. (ÄRLIGT TALAT: Det är precis exakt vad vi INTE tänker på vid tidpunkten för smällandet.)
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. (ÄRLIGT TALAT: Detta är lätt att tänka på men svårt att bry sig om när ”alla” smäller runt omkring. Hur påverkar mina små smällare helheten när mina grannar har köpt ännu större bombardemang?).

 

Bra tips som har svårt att få fäste i stundens hetta. Men ärligt talat: för egen del skulle jag gärna se ett totalförbud för allt som har dylik påverkan på miljön, djurens lidande, personella skador och egendom. I alla fall så länge inte skumpakorkarna räknas in i förbudet.