Tsunami. Kärnkraft. Vattenskada.

Publicerat den 20 mars 2011 kl. 20:29

Kaos i lördags morse. Panikringning på dörrklockan. Grannen från våningen under i morgonrock: ”Det sprutar vatten, kom ner!”. Jag, också i morgonrock, rusar ner. Vått!

Grannarna hade förra helgen efter fem månaders renovering, utförd av en toppklassbyggfirma, äntligen kommit på plats. Efter inköp av källaren, hål i golvet, ny trapp, nya badrum, nylagda parkettgolv – underbart vackert, varmt, fräscht och ljust.

Lördagsmorgon 08.02. Granngubben vaknar och undrar vem som spolar på den nya toaletten. Ser sin fru ligga bredvid sig i sängen. VEM SPOLAR!? Springer ut och ser en hård vattenstråle genom avrinningsröret. Ut i hallen, av med luckan till besiktningshålet: ännu mer vatten!

Vi kommer ner hela gänget – inklusive svärföräldrarna – och börjar torka. Någon ropar: ”Borde vi ringa försäkringsbolaget?”. Min svärfar säger att vi måste ner i den allmänna källaren och stänga av huvudkranen. Upp och hämta nycklar, ner och leta, hittar inget. ”Ni måste väl veta var den är” ryter svärfar. ”Alla som bor i ett hus måste veta hur man stänger av vattnet”. Han har rätt…

Efter några minuter hittar vi en dörr som har ett hänglås. Där måste det vara! Rusar upp halvtrappan från källaren och ser hur det forsar vatten från väggen i trapphuset. Bråttom! Hämtar en kofot, springer ner, svärfar bryter bryskt sönder dörren och stänger av vattnet. Puh!

Det visar sig att den kompetenta byggfirman har anlitat rörmokare utan samma höga kompetens. Ett rör har inte skruvats åt tillräckligt. Katastrofen är ett faktum.

Ringer försäkringsbolaget åt min granne och de uppmanar oss att dokumentera allt och återkomma nästa vardag. I detta fall tar byggfirman på sig ansvaret och lovar återställa allt. Men varför visst ingen hur vi skulle stänga av vattnet? Pinsamt. Skulle det behövas en sån här händelse för att jag skulle bry mig om var huvudkranen satt? Måste det till en katastrof för att man ska inse allvaret?

Läser på LF:s sajt:

”Vattenskador som orsakats av läckande rör- och ledningssystem utgjorde 78 procent av alla vattenskador som anmäldes till Länsförsäkringar 2009. Samma år betalades närmare 900 miljoner kronor ut i försäkringsersättningar för den här typen av skador. Totalt betalade Länsförsäkringar ut 1,1 miljarder i ersättningar för drygt 27.000 vattenskador 2009.”

Nu ska styrelsen i bostadsrättsföreningen kräva att minst en i varje lägenhet vet hur vattnet ska stängas av i fastigheten. En tsunami eller radioaktiv strålning är värre, men ett vattenläckage kan vara minst lika jobbigt på individnivå.

Så kändes det i alla fall lördagsmorgonen 19 mars 2011.