Blogg

Fest i Ukraina

Publicerat den 8 juni 2012 kl. 14:48

Under åren när jag arbetade i en bank i Ukraina fick jag lära mig lite om den Ukrainska kulturen. Människorna i Ukraina är mycket gästvänliga, omtänksamma och känslosamma. Och man ställer gärna till fest.

Lite ovant för mig var att vid varje tillfälle när någon kollega i banken fyllde år så anordnades ett kalas på kontoret. Oftast vid lunchtid på födelsedagen. Ett skrivbord tömdes från papper och fylldes med mat och dryck. Kollegor från banken kom och uppvaktade med en lite blomma och deltog sedan i firandet. Och så höll man tal till födelsedagsbarnet. Ukrainare älskar att hålla tal. Allt detta är ju ganska normalt för oss svenskar. Vad som var lite ovanligt var att dryckerna på skrivbordet bestod också av vodka och konjak och vin vilket var lite exotiskt att bli serverad vid lunchtid på kontoret. Men helt normalt i Ukraina.

Jag fick också tillfälle att besöka folk i deras hem både i staden och på landsbygden. Och jag besökte människor som levde under mycket fattiga förhållanden. Men det spelade ingen roll – när gäster kommer på besök så dukas det alltid fram ett berg med mat och dryck. Och det konsumeras mycket vodka. Vid ett tillfälle åt vi i 12 timmar……

Och vid middagar i Ukraina ska varje deltagare utbringa varsin skål och hålla ett litet tal varje gång man skålar. Så det kan bli många tal under en middag och det är tradition att den tredje skålen alltid utbringas till kvinnornas ära!