Går Robothandeln för snabbt?

Publicerat den 29 augusti 2011 kl. 17:22

För närvarande höjs många röster mot den så kallade Robothandeln på börsen.

Jag förstår mycket väl att Robothandeln är ett fiffigt sätt att utnyttja den snabba automatiserade handeln på börsen. Vi har 200-300 gånger snabbare börssystem i dag än vad vi hade för ett par år sedan.
Börschefen liknar den tid det tar att få en order bekräftad med farten hos ett stridsflygplan. ”Ett Jas 39 Gripen-plan i toppfart hinner åka 16 centimeter på den tid det tar för oss att bekräfta en order”, säger han.

Man kan ställa sig frågan om denna typ av Robothandel är sund och är detta vad som verkligen är tanken bakom handeln med värdepapper på börsen?
Snabbheten i handeln är utmärkt och kommer säkert att öka ytterligare i framtiden (snart kan ett Jas 39 Gripen plan förmodligen bara åka 8 centimeter innan en order är bekräftad). Det är förträffligt att jag kan göra en affär och se avslutet omedelbart.

Men ibland kanske det inte skulle bli så ryckigt på börsen om inte allting gick så snabbt.

Ibland kan det till och med vara bra om det går sakta. Jag har under många år brukat handla lite med egna aktier på börsen. I mitten av 1980-talet arbetade jag i södra Afrika under tre år. På den tiden fanns inte Internet, Skype, mobiltelefon eller satellit-TV. Man kommunicerade genom att skriva brev. Vissa dagar anlände Svenska Dagbladet med post. Tidningen var redan ca två veckor gammal när vi fick den. Men det gjorde inget. Nyheterna var färska för oss. Jag brukade läsa ekonomisidorna och börsnoteringarna och bestämde därefter vilka aktier jag ville köpa eller sälja hemma i Sverige. Därefter skrev jag brev hem till banken i Sverige om vilka affärer jag ville göra och det tog ca två veckor för detta brev att nå fram till banken i Sverige. Mina affärer gjordes alltså i allmänhet med totalt en månads fördröjning. Och märkligt nog: Mina affärer gick bättre då än vad de gör idag.