Blogg

Vi hade i alla fall tur med vädret

Publicerat den 22 juni 2012 kl. 16:57

Sitter här på Midsommarafton och ser hur regnet öser ner över grillen. Jag befinner mig alltså i södra Sverige där vi har lite otur med midsommarvädret i år.

Detta påminner mig osökt om åren när jag arbetade i ett bankprojekt i södra Afrika. Särskilt saknade jag de svenska årstiderna där nere. Det var alltid sommar och man saknade till och med både höst och vinter. Väderleksprognosen i Zambia visade alltid att vädret nästa dag skulle bli antingen ”warm” eller ”hot”.

Mitt arbete bestod till stor del i att besöka byarna som ingick i vårt bankprogram. I ”min” provins ingick ca 100 byar som vi besökte regelbundet. Detta innebar alltså många långa och heta resor med bil ute i bushen. Luftkonditionering fanns inte i de här bilarna. Oftast åkte vi ut på måndagarna och återkom på torsdagarna varje vecka. Provianteringen inför varje resa bestod i att i stadens lilla bar köpte vi en hög kalla hamburgare plus ett antal Coca Cola som sedan skulle räcka hela veckan. Detta var min diet under några år.

På många av mina resor ute i bushen följde även min gode vän och mentor Åke med eftersom han arbetade i ett parallellt projekt. Vi fick vara med om många märkliga upplevelser där ute i bushen och oftast hade vi väldigt roligt.

Vid en del tillfällen tog både maten och drycken slut och när vi skumpade fram hungriga och törstiga och svettiga och trötta där ute i bushen så brukade Åke säga ”Men vi har i alla fall tur med vädret”……….