Blytunga börsfall i Asien

Publicerat den 9 augusti 2011 kl. 17:57

Oj, oj, oj. Det har sannerligen inte varit någon rolig vecka på världens börser, och Asien är absolut inget undantag.

Det är nog bäst att rada upp länderna var för sig:

SYDKOREA: Riktindexet KOSPI föll med nästan 10 procent under morgonen, vilket gjorde att all handel stoppades under ett par timmar. En återhämtning tog vid och vid stängningsdags hade man ”bara” backat med 3,64 procent.

Det koreanska indexet har förlorat 19 procent av sitt värde sedan maj, varav 17 procent bara de sex senaste dagarna.

Raset speglar väl av sig i de fonder som många handlar med via svenska banker. Exempelvis har JF Korea Equity A fallit med 16,5 procent bara den senaste veckan.

KINA: Ekonomin i mittens rike må tuffa på som vanligt, med nya siffror om tvåsiffrig industriell tillväxt och ökad produktion. Men det förändrar inte den låga tilliten gentemot landets börsmarknad.

Redan förra veckan rapporterades det hur landets aktiemarknad var nere på sitt lägsta värde sedan maj, och att en envis inflation potentiellt kunde förvärra situationen ytterligare.

Domedagsprofeterna behövde inte bli besvikna, då riktindexet i Shanghai föll ytterligare nästan 4 procent i dag, och noterade sitt lägsta värde på över ett år.

Det var nio månader sedan som indexet i Kina rasade så mycket under en dag.

”Investerare känner sig hjälplösa då marknaden dras med såväl interna som externa problem. De får sätta sitt hopp till regeringen för att återfå sina förluster, men det verkar samtidigt otroligt att [ledarna i] Peking kan göra något konkret”, säger en uppgiven kinesisk analytiker till South China Morning Post.

Länge har investerare – inte minst utländska sådana – sett sig för efter en möjlighet att slå mynt av Kinas ekonomiska expansion. De som hållit sig borta från landets oroliga aktiemarknad har gjort ett klokt val.

JAPAN: Den ekonomiska återhämtningen efter jordbävningen i mars såg ut att gå fint ett tag, vilket visades av att många japanska fonder i slutet av juli hade ökat i värde med 15-20 procent sedan bottennoteringen i mars. Den senaste veckan har varit en helt annan historia.

Nikkei-index föll med över 4 procent under måndagen, och även i dag var man nere under en röd fyra, men lyckades senare stoppa raset och stänga på bara minus 1,6 procent.

Dessutom har man haft riktigt dålig timing vad gäller en intervention för att sänka värdet på den ständigt stigande yenen.

Landets regering sålde förra torsdagen yen för flera miljarder, vilket skulle gynna landets exportörer och uppmuntra till investeringar. För första gången på över en månad var man uppe i trakterna kring kursen 1/80.

Men efter Standard & Poor’s nedgradering av USA:s kreditvärdighet föll dollarn, och växelkursen var tillbaka i trakterna 1/77 på nytt.

Japanska tidningen Mainichi Daily menar nu att förra veckans intervention i stort sett var förgäves.

Japan har verkligen inget flyt, och just som med Korea kan man se ett riktigt ras i fonderna: SEB Choice Japanfond Chans/Risk har fallit med över 7 procent på en vecka.

Också i HONGKONG och TAIWAN har rasen varit obarmhärtiga.

Taiwans index Taiex har tappat 18 procent sedan årets början, oct Hongkongs Hang Seng föll med hela 5,6 procent bara i dag, i det största endags-tappet sedan finanskrisen 2008.

China Daily sammanfattar eländet genom att fastslå att de asiatiska börserna inte har fallit så tvärt under en enda vecka på nästan tre år.

KONTENTA: Den som tror att lösningen för ett oroligt Europa och USA finns på aktiemarknaderna i växande asiatiska ekonomier, får nog ta och tänka en gång till.