I Kina får man dödsstraff för privata lån

Publicerat den 3 maj 2012 kl. 18:32

Medan banker och låneinstitut tävlar om kunder och räntor här i Sverige, kan man i Kina få dödsstraff för att låna pengar privat.

Det hände den 31-åriga affärskvinnan Wu Ying, som 2009 dömdes till döden för att ha lånat omkring 800 miljoner kronor på den olagliga privata lånemarknaden i Kina. Domen sade:

Wu obtained an extremely large sum of money through fraudulent fundraising, causing severe losses to the victims, undermining the national financial order and creating extremely harmful effects, and thus entails a penalty in line with the law.

Bland annat ska Wu ha spenderat över 10 miljoner kronor på banketter och dyra kläder, samt köpt en rad dyra och fräsiga sportbilar.

Men de som försvarar Wu hävdar att hennes framgångshistoria – från fattigdom till ett imperium av hotel och karaokeklubbar – har finansierats på liknande vis som otaliga andra här i Kina.

Istället handlade domen enligt många om att statuera exempel, under en tid då den olagliga privata lånemarknaden i Kina höll på att växa utanför myndigheternas kontroll.

Särskilt vanlig är denna växande lånemarknad i Wenzhou, den rika kuststad med stark entreprenörsanda som Wu kommer ifrån.

I Kina råder ju statligt bankmonopol, där bankerna är kommunistpartiets finansiella verktyg för att pumpa in pengar där man vill ha dem och på så vis kontrollera investeringar och tillväxt.

All utlåning utanför detta system är i teorin olaglig. Staten ville därför sätta ner foten och visa på allvar faran med att utmana dess finansiella monopol.

Inte oväntat fick Wu stor sympati bland den kinesiska allmänheten, vilket yttrade sig främst på internet.

Men detta torde inte vara hela anledningen till att Wu fick sitt dödsstraff upphävt för ett par veckor sedan.

Enligt bland annat Wall Street Journal så handlar den upphävda domen främst om att Kina nu vill sända annorlunda signaler till de som vill låna ut pengar privat.

Som jag skrev här på Finansliv för ett par veckor sedan, så håller Kina nämligen på att överge sitt statliga bankmonopol.

Bankerna är fyllda upp till öronen med ”dåliga lån” inom sektorer som fastighet och infrastruktur, vilka knappast kommer betalas tillbaka av byggföretag och lokala myndigheter.

För att stimulera ekonomin och företagande behöver man därför ett alternativ till banklån.

Man har startat experimentera med privat utlåning i just Wenzhou – staden dubbades nyligen till en ”general financial reform zone” av premiärminister Wen Jiabao.

Då ser det givetvis illa ut om man samtidigt avrättar någon just för att ha ägnat sig åt att låna privat.

Den upphävda dödsdomen kan alltså ses som ett tecken på ekonomisk reform i Kina(!)

Så i Kina är allt som vanligt. Folk hakar sig runt bäst de kan, alltid ovetande om vad regeringens nästa politiska åtgärd blir.

För Wu Ying kom denna nästa åtgärd lägligt. Den räddade hennes liv.