Kina sänker sin tillväxtprognos – och världens börser

Publicerat den 5 mars 2012 kl. 16:37

I dag meddelade Kina att landets tillväxtprognos för 2012 sänks till 7,5 procent.

Kinas ekonomi växte med 9,2 procent i fjol, och 10,3 procent året innan. 2012 kommer bli första gången sedan den asiatiska finanskrisen i slutet av 1990-talet som landets tillväxt sjunker under 8 procent, vilket likt ett mantra upprepats vara nödvändigt för att ”bevara stabiliteten”.

Reaktionen lät inte vänta på sig i en redan orolig omvärld, och de flesta börsindex sjönk under dagen som en direkt följd av nervositeten från det kinesiska uttalandet.

Detta kommer inte som någon överraskning för mig personligen, och jag tror att Kinas tillväxt under 2012 kommer hamna på under 5 procent.

Anledningarna kan ni se i denna video från CNBC, där Shen Mingao från Citi Global Markets sammanfattar Kinas många problem och utmaningar – det handlar bland annat om:

* Lokala myndigheters allt större skulder till centralregeringen

* Bostadsbubblan som redan börjat brista i flera städer

* Avstannande av de statliga investeringarna i främst byggsektorn, som stått för upp till hälften av Kinas ekonomiska tillväxt de senaste åren

Allt detta har egentligen varit känt ett tag – fakta och siffror har funnits där för de som velat de dem.

Vad jag tycker är oroande är omvärldens starka reaktion på att Kina sänker sin tillväxt med bara 0,5 procent. Vad händer då om den sjunker under 5 procent???

Den nya siffran 7,5 procent meddelades av premiärminister Wen Jiabao, under det årliga regeringsmöte med 3 000 medlemmar av Kinas nationella folkkongress som just nu pågår här i Peking.

Det råder i och för sig hyfsat konsensus i utländsk media om att detta möte är meningslöst, och att de flesta beslut redan fattats i förhand på högre ort.

Men i samband med den nya tillväxtprognosen fick vi alla fall veta att det inte råder någon brist på pengar för landets militär och inre säkerhet.

Försvarsbudgeten ska öka med 11,2 procent, och överstiger nu för första gången någonsin 100 miljarder dollar (även om det bara är en femtedel av USA:s försvarsbudget).

Budgeten för den ”inre säkerheten” – alltså polis och övervakning – ska växa med 11,5 procent, och är fortfarande större än landets alla militära utgifter.

Det gäller att prioritera.

Så samtidigt som tillväxten sjunker, ökar utgifterna för militär och säkerhet.

Kakan blir mindre. Varning för Kina.