Mina bilder från Occupy Hong Kong

Publicerat den 28 november 2011 kl. 09:32

Landade i Hongkong i går och gav mig ut för ett par intervjuer i stadens centrala affärsdistrikt.

Sprang då på rörelsen ”Occupy Hong Kong”, vilket liksom i många andra städer är en form av protest mot kapitalism, banksystem och finansmarknader.

Men till skillnad mot många andra platser så har denna rörelse i Hongkong kännetecknats av lugn, och trots att man hållit till i staden centrala delar sedan mitten av oktober, så har rörelsen aldrig dragit mer än några tiotal personer.

Då jag var där satt tiotalet personer – mestadels ungdomar – och läste eller surfade på internet. Någon äldre man lagade mat i ett provisoriskt kök.

Faktum är att rörelsen överskuggades att hembiträden från Filippinerna, Indonesien och andra sydostasiatiska länder.

Varje söndag samlas hembiträdena på sin lediga dag i stadens centrala delar, för att äta, koppla av och dela skvaller/nyheter.

En av samlingsplatserna råkar vara vid HSBC:s centrala kontor; samma plats där Occupy-rörelsen har satt upp sina tält och skyltar.

Det gjorde att Occupy-rörelsen försvann mitt bland hundratals glada hembiträden, och hade det inte varit för de (tomma) tälten hade de inte synts alls.

Tycker å andra sidan det är märkligt att denna rörelse inte växt sig större i Hongkong, främst av två anledningar:

1) Politisk aktivism är mycket vanlig i Hongkong, och hundratusentals ger sig ut på gatorna varje år för att protestera mot Kinas växande inflytande över stadens politik och ekonomi.

2) Hongkong är enligt FN världens mest ojämna i-land, där en halv miljon arbetare tjänar under 30 kronor i timmen, och omkring hälften av befolkningen bor i subventionerade bostäder.

Dessa två faktorer skulle ju kunna utgöra en krutdurk av värsta slag. Oro har också uttryckts från regeringen i Peking, och enligt rapporter står polisen beredd att använda våld, vilket man ofta gjort vid andra demonstrationer.

Fast det blir väl knappast nödvändigt.

Om rörelsen inte vuxit alls sedan mitten av oktober, är det nämligen svårt att se hur den ska kunna göra det nu, då det dessutom vintern närmar sig (hongkong-bor är livrädda för kyla).

Så då ni läser om hur Occupy-rörelsen ”sprider sig över hela världen”, tänk på att den i Hongkong blott är en svag parantes.