Skyskrapor = ekonomisk krasch??

Publicerat den 12 januari 2012 kl. 05:05

Just innan USA slungades in i ekonomisk depression på 1930-talet, hade man smällt upp Empire State Building och Chrysler-byggnaden i New York.

Dubai fick nyligen köpas ut av sin rika emirat-granne Abu Dhabi, efter en rad projekt som andades storhetsvansinne, inklusive världens högsta skyskrapa Burj Khalifa (828 meter).

Ryssland planerade ju också att smälla upp världens andra högsta byggnad i och med Russia Tower (612 meter), mitt i Moskvas affärsdistrikt.

Då man påbörjade konstruktionen 2007 skulle skyskrapan få kosta 13 miljarder kronor, och stå klar 2011. Bygget avbröts dock redan 2008 på grund av finansiella svårigheter och kommer nu knappast att bli så hög som det först planerades – om den alls blir färdigbyggd.

En ny rapport från Barclays Capital menar nu att det finns ett klart samband mellan skyskrapor och ekonomiska krascher – och att Kina nu ligger i farozonen att bli nästa exempel.

Det är nämligen så att över hälften av alla skyskrapor som nu byggs i hela världen, byggs i Kina.

Fler skyskrapor byggs i Kina i dag, än vad det finns skyskrapor i hela USA.

Dessutom planeras 80 procent av Kinas skyskrapor att slås upp i inlandsstäder som ligger långt från de ekonomiska centrumen vid Yangtze-flodens eller Pärlflodens delta, vilket enligt rapporten pekar på mer trubbel, då dessa byggs för att höja BNP snarare än av egentlig efterfrågan.

Rapporten citeras i dag i medier världen över, och poängterar också att Indien ligger i farozonen för att låta en kavalkad av skyskrapebyggen hota dess ekonomi.

I Indien finns i dag nämligen bara två skyskrapor, om man använder det vedertagna kriteriet att en sådan ska vara 240 meter eller högre.

Landet planerar nu att färdigställa ytterligare fjorton stycken under de närmaste fem åren, inklusive världens näst högsta byggnad i Bombay (Mumbai).

 • Claes Hemberg

  kinserna lånar åtminstone inte 90% plus topplån för att köpa. Där är maxlånet 50%. Det borde väl ändå dämpa bubbelrisken hos den kinesiska draken?

 • Vad många tycks missa då det gäller den kinesiska bostadsbubblan är att det inte är privatpersonerna som utgör den största ”faran”. De är byggbolagen, bankerna och myndigheterna, särskilt de lokala.

  I Kina är alla byggbolag statliga, och då fastigheterna nu sjunker i värde är det regeringen som får ta smällen. Fastigheterna har byggts på kredit som givits av de statliga bankerna, som nu inte kommer få tillbaka pengarna, och då måste regeringen skjuta till enorma summor för att bankerna inte ska gå i konkurs.

  De lokala myndigheterna blir dessutom utan sin största inkomstkälla: Försäljningen av mark. Provinsernas myndigheter har enorma skulder till centralregeringen, som då inte heller kan betalas tillbaka, eftersom upp till hälften av deras inkomster kommer från marken som ingen längre vill köpa.

  Privatpersonerna är faktiskt det MINSTA problemet då det kommer till Kinas bostadsbubbla. Det är hela det ekonomiska ramverket, med statliga banker och byggföretag, som riskerar gå ner på knä.

  Det är viktigt att förstå att kinesiska banker och Kinas ekonomi är helt annorlunda uppbyggd än vår. Läs gärna mina två långa artklar om detta på min nyhetsblogg, de förklarar det mesta om hur läget ligger:

  http://inbeijing.se/bulletin/2011/12/21/kinas-fastighetsbubbla-har-spruckit-ekonomin-star-infor-kollaps-del-1/

  http://inbeijing.se/bulletin/2011/12/22/kinas-fastighetsbubbla-har-spruckit-ekonomin-star-infor-kollaps-del-2/