Vad händer om bankerna sänker?

Publicerat den 18 april 2012 kl. 17:12

Idag meddelade Riksbanken att de behåller reporäntan oförändrad.

Detta togs emot med blandade känslor av branschen. Chefsekonomerna på bankerna reagerar med att de inte riktigt litar på Ingves, men det är inte det jag vill prata om nu.

Jag hittar en intressant frågeställning som är hur media skulle reagera om bankerna sänkte räntorna i alla fall. För det man oftast får läsa annars är;

 • ”När ska bankerna följa Riksbanken och sänka?”
 • ”Nu sänker Riksbanken, men bankerna bara ökar marginalerna”
 • ”Kunderna kräver:  Sänk bolåneräntorna”

Min chansning är att om bankerna sänker sina räntor imorgon kommer det inte att stå;

 • ”Bankerna går emot Riksbanken och sänker”
 • ”Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad, men bankerna minskar sina marginaler”
 • ”Kunderna kräver: Sänk inte min bolåneränta”

Den sista är orimlig, det vet jag, men det är intressant att leka med tanken eller hur?

Jag tror att det det inte kommer att skrivas någonting om bankerna sänker sina räntor.

Detta är en trend som pågår i Sverige just nu. Det är lätt att tycka att allt bankerna gör på något sätt är fel. Till och med vår finansminister går ut, jämt och ständigt känns det som, och klankar ner på bankerna. Och höjer man blicken så märker man att det är likadant internationellt. Trenden kallas för ”Bank-bashing” av vissa. Men man ska heller inte glömma att bankerna gör stora vinster, och stora pengar rullar in till aktieägarna.

Och allt detta får de som jobbar på kontor möta i sitt jobb då de kan bli utskällda utan anledning, ofta för att kunden är inpräntad att tro att bankerna gör någonting dåligt.

Jag vill utveckla min syn på detta i senare blogginlägg, men jag ville med mitt första inlägg här på Finansliv.se få igång en, som jag tycker är intressant, debatt. Och jag vet att denna debatt redan pågår i fikarummen på några håll.

 

 

 

 

 • Viktor Dovresjö

  Mycket bra inlägg i den annars enkelriktade debatten i ämnet.

 • Nyansera lite

  Jag tror att anledningen till denna ”bank bashing” tendens vi upplever har med att göra att vi inte ser någon tranparens i våra bankaffärer. Vi lever i en internetvärld där vi kan jämföra allt och se var vi kan få det bästa vi kan t.o.m jämföra räntor. Men när bankerna har ett underliggande system som avgör hur gemenemans ekonomi ska se ut hamnar en viktig samhällsviktig funktion i knät på bankerna. Med tanke på den belåningsgrad vi lever i idag förstår jag att alla lånekunder är måna att få de pengarna repo stimulerar i deras amortering och inte i utdelning/bonus/annan ersättning tillnågra få utvalda när ekonomin inte är stabil liksom bostadsmarknaden som darrar och vet inte var den ska ta vägen.

  När det kommer till den utsatthet som upplevs gällande bank bashing och människor och medarbere upplever en förhårdnad arbetsmiljö så är det tyvärr den linje som vi kommer att tillfalla. Detta pga människors otroliga prismedvetenhet idag. Tidigare har bankerna kunna göra som de vill med kunderna då räntor inte har pressats utan ganska ansenligt kunna ligga på lite högre nivåer där samtliga banker mår bra av att inte tillämpa prispress/räntepress och därmed garantera god lönsamhet utan vidare ansträngning.

  Det som kommer nu i och med den ökade press politiker sätter på bankerna då dessa uppenbarligen inte löst sitt samhällsansvar i paritet med räntepolitiken är ett naturligt steg.

  Bank bashing kan man även uppleva i en extremt konkurrensutsatt bransch som tex elektronikbranschen där lojaliteten är tuff då säljaren redan har dåligt rykte och prispress och lägstaprisgaranti uppmuntrar kunder att få det lägsta bästa priset på den bästa möjliga varan annars kilar de över gatan till den andra butiken.

  Kontentan är denna tendens kommer infinna sig även på banksektorns privatmarknad där dagliga förhandlingar och hårdare ord från konsumenterna är ett faktum. Konkurrens kallas det, sen finns det sund konkurrens och osund konkurrens för att referera till tidigare nämnd jämförelsemarknad.

  Dock kan man konstatera att detta är ett naturligt steg och jag har rätt att uttrycka min åsikt gentemot min bankman som trots allt representerar det som min bank står för. ”bank bashin” känns lite för martyrliknande.