CFA IV: Popcorn och The Investment Industry

Publicerat den 5 juni 2012 kl. 22:40

Allting finns och allting är större i USA. Det trodde jag när jag var liten. Och det är faktiskt sant.

När vi promenerade med barnvagnen i Chicagos The Loop såg jag många popcornaffärer. Efter ett tag insåg jag att det var en kedja – Garrett Popcorn.

Nästan bara i USA går det att bygga en verksamhet på vad som tydligen är Gourmet Popcorn, starta en popcornkedja och sedan expandera till Dubai, Hong Kong och Singapore.

Ett genomgående tema under CFA-konferensen var frågan om vilken del av världen som kommer att leda världsekonomin och driva tillväxten.

Europa låg i botten bland alla tyckare. Kina och USA var de hetaste tipsen.

Min bedömning är att USA kommer vara nummer ett för en lång tid framöver. USA har två fördelar som ingen annan del av världen kan kombinera på samma sätt.

 

1. Befolkningskapital

USA har till skillnad från EU ett befolkningskapital i form av en stor och växande befolkning. Det ger economies of scale. Hela den industriella revolutionen och vårt välstånd är egentligen berättelsen om economies of scale och extrem specialisering.

En av de saker som slog mig mest under CFA-konferensen är hur gigantisk och specialiserad The Investment Industry är i USA. Det är en helt annan skala än i Europa och särskilt i Sverige.

Vi känner till jättar som Bank of America, Goldman Sachs, Fidelity och Bloomberg. Men sponsorer, utställare och deltagare vittnade om omfattningen på branschen i USA, från små specialiserade analyshus och bokförlag till leverantörer av data och oberoende förvaltare.

En förvaltare som Calamos Investments är i princip helt okänd i Sverige. Men de förvaltar 21 miljarder dollar bara i sina mutual funds (jämför med Didner & Gerges 15 miljarder kronor). I Sverige hade Calamos varit en fondjätte som synts i media varje vecka.

Just The Investment Industry är höjden av alla former av economies of scale. I princip kostar inte förvaltningen av 1 000 miljoner mer än förvaltningen av 1 miljon.

 

2. Kulturellt kapital

USA har till skillnad från Kina ett kulturellt kapital i form av engelskan, de bästa universiteten, populärkulturen och mångfald.

På 80-talet skulle Japan ta över. Det skrevs en massa dumma böcker om det. Nu talar alla om Kina och jag tvivlar inte på att bilar, fartyg och vindkraftverk av världsklass kommer att produceras i Kina.

Men jag tvivlar på att någon av er kommer att lära sig flytande kinesiska eller att era barn kommer att bosätta sig permanent i Kina.

Ja, kanske lära sig några fraser kinesiska och jobba där i ett par år. Men när det blir dags för barn och man får lite skavanker tror jag att 99,99 procent snabbt som attan drar hem till Sverige.

Vidare kommer Harvard och Hollywood fortsatt att ligga i USA och dra åt sig de bästa talangerna från hela världen.

Mångfalden gör att det är lättare för alla talanger att stanna kvar i USA. Vi tog en tur till en av Chicagos förorter, Niles. Det är som att vara i Korea eller nästan bättre, i alla fall renare och inte lika mycket folk. Du kan leva där hela ditt liv utan att prata engelska. Liknande områden finns i Los Angeles, San José och Seattle.

I Sverige skulle ett sådant område problematiseras och stigmatiseras. I USA bryr sig ingen. För man är lika mycket amerikan oberoende av vad man äter eller firar för högtider.

Allt kulturellt kapital gör att USA kan skapa globala företag och varumärken som Apple, Starbucks och Coach. Många nyrika kineser älskar sin Iphone, sin Mocha Frappucino och sin Coach-väska. Få amerikaner köper Li Ning.

Slutsats: USA har det EU och Kina (ännu) inte har – EN stor, gemensam och växande marknad för varor, tjänster och arbetskraft. Det ger skalfördelar som inte finns någon annanstans i världen, vilket attraherar de främsta från hela världen. Du kan specialisera dig på en otroligt smal sak och blir du bäst på det kan du försörja dig – till exempel genom att sälja Cashew CaramelCrisp Popcorn till nyblivna mammor.

 

Det här blir mitt sista inlägg om CFA-konferensen. Jag kan varmt rekommendera deltagande på framtida konferenser till alla som får chansen.

 • Stephan Näsström

  Hej från potatisens och tomatens hemland Peru i Sydamerika söder om ekvatorn där ekonomin växer nästan lika snabbt som Kina tack vare den enorma guld- och silverutvinningen.

  Var nyligen på en konferens om detta på nybyggda Westin Hotel (amerikansk kedja) i San Isidro.

  Mycket bra artikel amigo. I samma tongångar har jag gått de senaste åren och fört hetsiga diskussioner med en visserligen kunnig och påläst, men lite lättlurad svensk-finländare i Helsingfors. En gammal kompis – och före detta tennispartner i nästan 40 år – och även han som jag en pensionerad journalist.

  Jag jobbade nästan 40 år worldwide för amerikanska Associated Press (AP) och har en hel experience.

  Cheers from Lima, Peru,

  Stephan

 • Jonas Cho Walsgard

  Tack Stephan!
  Kul att du uppskattar min blogg.
  Var jobbade du för AP?
  Ha de fra Oslo!