ÖS: Därför hissades fel flagga i OS

Publicerat den 26 juli 2012 kl. 22:37

Vill du tillhöra den bästa procenten? Då ska du läsa det här.

I morgon invigs OS i London och som före detta sportjournalist och sportfåne ser jag fram emot idrottsfesten. Det började ju sådär för arrangörerna med en flaggblunder. Nordkoreas flagga förväxlades med Sydkoreas.

Hur kan sånt hända? Brist på kunskap är det enkla svaret.

Så här tror jag diskussionen gått mellan flaggväljarna i Glasgow:

– Vet du hur Nordkoreas flagga ser ut?

– Nej, vi slår i databasen.

– Fan! Det finns två stycken.

– Vad menar du? Sök på Nordkorea!

– Det gjorde jag men två dök upp. Är det Republic of Korea eller Democratic People’s Republic of Korea?

– Jag vet inte. Men Nordkorea är väl en diktatur? Han den där Kim du vet. Han som dog väl. Eller?

– Så vi tar Republic då, den vita med de svarta strecken.

– Ja, kom igen nu. Vi får skicka skiten nu.

 

Och i Sverige är det inte ett dugg bättre.

Före fotbolls-VM 2002 jobbade jag för Sveriges Radio och hjälpte reportern Pether Öhlén under olika uppdrag för P3 i Seoul.

-Jag har läst de här böckerna om Sydkorea. Nu tillhör jag de journalister i Sverige som kan mest om Korea, sade han och pekade på två-tre böcker på hans hotellrum.

Det var innan jag började jobba inom media. Jag trodde han var lite uppblåst eller skämtade. Efter sejourer på bland annat både Sveriges Television och Dagens Nyheter vet jag att han varken var uppblåst eller skämtade. Kunskapen om Östasien och framför allt Korea men även Japan är nära noll på landets redaktioner.

Jag har slutat läsa artiklar eller se inslag om Östasien i svensk mainstream nyhetsmedia med några undantag (läs Ola Wong).

Som den sanna folkbildare jag är ger jag er i stället 6 snabblektioner i Östasien-kunskap, Jonas Östasien-skola. Helt gratis! Om ni vill kommer jag till ert företag och kör något liknande för de som behöver kunskapen eller insikten i sitt arbete.

Om ni lär er allt kommer ni att kunna mer om Östasien (Japan, Korea, Kina och Mongoliet) än 99 procent av Sveriges befolkning. Det säger lite om min pedagogiska förmåga men mer om den pinsamma kunskapsnivån.

 

Lektion 1: Geografi

Mål: Du ska veta var Östasien ligger.

-Det måste vara varmt där nere?

Den frågan eller påståendet har jag fått från flera högutbildade svenskar, vissa på toppositioner i samhället och på företag som gör affärer med Östasien, när jag berättat om att jag har mitt ursprung i Sydkorea.

Nu har jag ett bra standardsvar:

-Jo, det är tillräckligt varmt i Sydkorea för att arrangera vinter-OS.

Var ligger Östasien? Östasien ligger givetvis i östra Asien. Och definitivt inte i Sydöstasien.

Det heter ASEAN+3. Japan, Korea och Kina är inte medlemmar av ASEAN av den enkla anledningen att de inte ligger i Sydöstasien.

Korea ligger inte bredvid Thailand och Malaysia, som en hel del vaccinationsmottagningar i Sverige verkar tro. Det tar cirka sju timmar att flyga från Tokyo till Singapore. Flyger du sju timmar söderut från Stockholm hamnar du i Tchad.

Klimatet i Sydkorea och Japan är ungefär som i andra länder på de breddgraderna. Årstiderna i Seoul är i stora drag som i New York. Fuktiga och tryckande somrar. Torra och isande vintrar. Behaglig vår och höst.

Det är Sverige som är det konstiga landet. Det borde inte vara lämpligt att bo i stora delar av Sverige om man bara tittar på kartan.

Nästa lektion kör vi språk.

  • Hej Jonas – vill du ha nyheter från Kina och Asien på svenska kan du ju surfa in på min sida eller läsa mina artiklar samt min kommande bok 🙂

  • Jonas Cho Walsgard

    Tack! Menar du din blogg här eller har du en egen sajt också? Vad ska boken handla om?

  • Jag menar sajten som jag länkade till via mitt namn nedan: http://www.inbeijing.se

    Boken kommer handla om Pekings förändringar, främst inom samhälle och kultur.