ÖS: Grattis Rafael Nadal och mitt PPM-konto!

Publicerat den 12 juni 2012 kl. 15:12

Hur märker man att världen förändras? Ett enkelt sätt är att hålla ögonen öppna och rensa öronen med jämna mellanrum.

Jag tror att en detalj och små skiftningar kan säga en hel del om saker och ting som händer till och med på andra sidan jordklotet.

Givetvis kan man inte dra generella slutsatser av små detaljer. Men genom att lägga märke till dem kan man tidigare än andra lägga märke till förändringar.

 

Vad skulle du gissa om du för exakt 14 år fick den här frågan. Från vilket land kommer år 2012 huvudsponsorerna till följande:

1. Fotbolls-EM?

2. Olympiska spelen?

3. Fotbolls-VM?

4. Världens (just nu) bäste tennisspelare?

5. NBA, amerikanska basketligan?

6. NBA:s hetaste stjärnskott?

7. Världens bästa klubblag i fotboll?

8. Copa America, latinamerikanska mästerskapen i fotboll?

9. Afrikanska mästerskapen i fotboll?

10. Friidrotts-VM och Diamond League?

 

1. Hyundai Motors/Kia Motors

2. Samsung Electronics

3. Hyundai/Kia

4. Rafael Nadal – Kia

5. Kia

6. Blake Griffin – Kia

7. Chelsea – Samsung

8. LG Electronics och Kia

9. Samsung

10. Samsung

 

Du visste väl att Samsung, Hyundai och Kia kommer från Korea? Med stor sannolikhet är du delägare i åtminstone Samsung Electronics genom ditt PPM-konto eller egna fondsparande om du har en bred tillväxtmarknadsfond.

Nu kan jag inte säga att Rafael Nadals seger i Franska öppna kommer att påverka Kia eller Hyundais aktiekurs direkt (Hyundai är huvudägare i Kia) Kanske ett par won i marginalen. Men reklaminvesteringen ger i alla fall något tillbaka i form av mer uppmärksamhet i media.

Vad jag kan säga är att det är en annan värld vi lever i än för 14 år sedan, då Korea precis hade varit hos IMF och bett om pengar. I Korea sålde folk sina guldsmycken till staten för att landet skulle kunna skrapa ihop utländsk valuta. Undrar om det finns några liknande grekiska planer?

Såg ni förresten vad det stod på Novak Djokovics tenniströja i Paris-finalen? Uniqlo (från Japan). Se upp H&M!

(Det här är det första inlägget i folkbildningsprojektet: Östasien-skolan – ÖS. Läs mina inlägg om du vill få unik insikt i och ett annat perspektiv på vad som händer i regionen)

  • Jonas Larsson

    Intressant iakttagelse. Nog visste att dessa var Koreanska varumärken, men knappast deras breda satsning inom sport. Å andra sidan, stora sportsammanhang får alltid stort medialt utrymme.

  • Jonas Cho Walsgard

    Hej Jonas!
    Ja, många börjar känna till att de kommer från Korea, mycket tack vare Samsungs framfart. Men jag har frågat på olika elektronikkedjor och många säljare där har ingen aning, särskilt LG.