Sommarjobb: 50 000 NOK i månaden

Publicerat den 24 juni 2012 kl. 20:37

Ju längre man är i Norge desto lättare förstår man hur bra norrmännen har det.

I fredagens Dagens Näringsliv (Norges motsvarighet till Dagens Industri, fast bredare innehållsmässigt och tjockare rent fysiskt) kunde man läsa om Eirik Fiskkjönli, 22 år och teknologstudent.

Han ska för andra året sommarjobba på Statoil. Förra året tjänade han 100 000 NOK brutto på nio veckor. Det räcker till hans försörjning resten av året.

Alltså tjänar en norsk student lika mycket på två månader som en svensk lärare eller sjuksköterska i vissa fall gör på ett halvår.

Visserligen ingår några veckor offshore men jag tycker ändå att det är en helt okej lön. I år går Eirik dessutom upp lite i lön eftersom han nu är masterstudent.

Hade jag varit runt 20 år, utan familj och inte vetat vad jag ville göra (samt inte haft några invändningar mot att jobba inom oljesektorn) hade jag definitivt sökt mig till Norge och oljan.

Diska eller städa offshore för 50 000 NOK i månaden är inte dåligt. Ska man göra ett skitjobb kan man lika gärna få bra betalt.

Avancerar man kommer man snabbt upp i 1 000 000 NOK per år. Många norrmän och skottar arbetar sina två veckor på plattformen och sedan sitter de två veckor i Spanien.

Enda problemet är att hela världen vet att oljan och pengarna flödar i Norge. I år hade 6 273 personer sökt 320 sommarjobb på Statoil.

Ju mer jag tänker på Norge desto mer undrar jag om inte norrmännen åtnjuter en blandning av ekonomiskt välstånd, politisk frihet och rättssäkerhet som aldrig tidigare skådats i världshistorien.