Finns det kortalkoholister?

Publicerat den 19 augusti 2010 kl. 09:54

”Har ni inga pengar? Men ett bankkontor utan pengar det är ju som en mataffär utan mat eller en bensinmack utan bensin. Varför ska man då gå till banken?” Mannen framför mig i kön på bankkontoret är både arg och förvånad. Han kan inte riktigt fatta att det inte går att växla in semestereurona. ”Men om jag sätter in dem direkt på kontot, försöker han. Då kan du väl ta emot dem?”

Samma dag träffar jag en granne som också har svårt att hänga med i det kontantlösa samhällets utveckling. Det har satts upp nya parkeringsautomater utanför hans arbetsplats. Automater som bara tar kort. ”Får man göra så, undrar han. Är det inte min rättighet som svensk medborgare att kunna betala med svenska kontanter om jag vill?”

Jag tycker oftast precis tvärt emot. Att använda kort istället för pengar är extremt mycket enklare. Du behöver inte planera dina inköp genom att i förväg ta ut pengar. Det är bara att ta fram kortet och betala. Men kan det möjligen vara så att det är lite för enkelt? Att det inte alls är samma känsla att dra sitt kort genom kortläsaren och slå en kod som att ta fram sedlar och räcka över dem? Att det därför är lite svårare att fatta att det riktiga pengar vi betalar med även när vi drar kortet? Efter att ha tittat på repriser av TV-programmet Lyxfällan i sommar tycker jag i alla fall att det är en rimlig slutsats för de som medverkar där. Betalkort, kreditkort och SMS-lån – ingen av de medverkande verkar förstå att det är riktiga pengar de gör av med.

Tänker på debatten om Systembolagets monopol på försäljning av alkohol. Även de som vill avskaffa monopolet håller med om att det finns ett tydligt samband mellan tillgänglighet och förbrukning. Ju lättare det är att köpa alkohol desto mer dricker vi. Ja inte varje enskild individ, men konsumtionen totalt går upp. Med ökad tillgänglighet kommer ytterligare några att trilla dit och bli alkoholister.

Är det kanske samma sak med tillgängligheten på pengar. Betal- och kreditkort tillsammans med telefon- och internetbank har gjort att vi har tillgång till både alla pengar vi har och en hel del som vi inte har, dygnet runt alla dagar i veckan. Är deltagarna i Lyxfällan kanske kortalkoholister? De som inte kan stå emot när tillgängligheten på pengar blir för hög?