Bunden ränta för första gången på elva år

Publicerat den 28 mars 2012 kl. 15:24

Skämtsamt sägs det att för att tjäna pengar ska man köpa billigt och sälja dyrt. Det låter enkelt, men hade det var lätt skulle vi alla varit rika. Samma sak gäller boräntan. När är det egentligen billigt att binda den? Jag misstänker att det kan vara nu.

Idag ändrade min arbetsgivare boräntorna. Korta bindningstider på 3 månader och ett år sänktes, och de långa boräntorna höjdes. Utvecklingen speglar den som sker på räntemarknaden just nu. Riskpremierna har sjunkit vilket i praktiken har inneburit att kostnaden för att låna pengar på kort sikt har gått ner, och kostnaden för att låna på lång sikt har gått upp.  

Siffrorna som kommit idag på onsdagen från KI späder på trenden ytterligare. Konjunkturbarometern tog det största hoppet uppåt någonsin på en månad och hushållens förväntningar på inflationen stiger. Det minskar sannolikheten något för att Riksbanken ska sänka i april, och ökad optimism får långräntorna att fortsätta uppåt.

Jag har bott i bostadsrätt ända sedan jag köpte min första lägenhet i Jakobsberg för elva år sedan. Då band jag på bankens inrådan räntan på två år. Kort därefter sprack IT-bubblan och räntan sjönk som en sten, så när jag skulle flytta fick jag betala en rejäl ränteskillnadsersättning till Föreningssparbanken i Enköping som var min bank då. Sedan dess har jag inte bundit räntan en enda gång. Ibland har det gjort ont, som hösten 2008, och ibland har det varit toppen, exempelvis hösten 2009.

I alla dessa år har jag till och från funderat på om jag kanske ändå ska binda räntan för att slippa fundera. Mina lägenheter har aldrig varit större än två rum och kök och planen har aldrig varit att bo kvar särskilt länge vilket är en anledning till att jag fortsatt på det rörliga spåret.

Men nu har jag gjort det, alltså bundit räntan för första gången sedan 2001. Efter att ha gått i ett eller kanske två år och funderat på om inte de långa räntorna ska bli lite, lite billigare ändå så bestämde jag mig för att sluta jaga tiondels procent. Det där med att köpa på botten är svårt, både när det gäller aktier och räntor.

De långa räntorna har börjat stiga och risken finns att det kan gå uppåt ganska snabbt om vändningen är här på riktigt. Även om det möjligen blivit lite billigare att ha rörlig ränta kändes det som ett bra läge att sluta behöva fundera. Nu är räntan låst i tre år, och jag kan börja tänka på andra saker istället.

Jag sätter ändå undan pengar motsvarande en högre ränta och bygger en buffert, ifall det införs amorteringskrav på bolån eller om räntan är mycket högre när bindningstiden löper ut år 2015.

Är vändningen i långräntorna här på riktigt då? Svaret är kanske. Även om den inte är det så tror inte jag att de kommer att bli särskilt mycket billigare den här gången.

Vad tror du?