Dyrt att ta det säkra före det osäkra

Publicerat den 13 juli 2012 kl. 16:18

Nästa vecka går jag på semester, och med tanke på vädret är det lyckligtvis så att den inleds med en resa till Italien. Svenska somrar kan vara helt fantastiska, men just den här kvalificerar inte riktigt in på den beskrivningen tycker jag. För en stund sedan haglade det utanför och isbitarna som föll ner var stora som min tumnagel.

Finanskrisen kanske varit dålig för privatekonomin när det gäller utvecklingen på akter och fonder, men något som ändå är positivt i sommar för oss svenskar är att euron blivit billig. Förra sommaren kostade den runt 11 kronor, men nu är priset runt 8,60 vilket innebär att vi får 20 procent mer mat, hotell och shopping för pengarna i år.

För att verkligen få den växelkursen gäller det dock att göra rätt när man väl är på semester. Betalar du med kort utomlands är det vanligt att få frågan om betalningen ska ske i svenska kronor eller i lokal valuta. Det är lätt att frestas att ta det säkra före det osäkra och trycka på svenska kronor, eftersom det oftast står klart och tydligt på displayen hur mycket det blir då, men det bör man låta bli. Det blir oftast avsevärt mycket dyrare eftersom påslaget på växelkursen blir större än det din bank tar ut för växlingen om du gör transaktionen i lokal valuta.

Och på tal om banker, så tar alla fyra storbankerna ut ett valutakurspåslag på minst 1,5 procent när du betalar med kortet utomlands. Ett kontantuttag är dessutom ofta förenat med en avgift på upp till 35 kronor beroende på var i världen du är. Reser du mycket eller bara vill spara några kronor kan det vara bättre att exempelvis välja ICA-banken som varken har uttagsavgifter eller växelkurspåslag. Undvik dyra växelkontor och ta hellre ut pengar i bankomaten.

I början av augusti är jag tillbaka, och då hoppas jag det fina vädret kommit även hit. Trevlig sommar så länge!