Fånga inte fallande knivar

Publicerat den 14 juni 2012 kl. 13:10

Det händer mycket på börsen. Igår vinstvarnade verkstadsbolaget SKF och meddelade att efterfrågan har börjat vika. SKF har ofta visat sig vara tonsättande för hela den svenska verkstadssektorn så det bådar inte alltför gott inför verkstadsrapporterna under andra halvan av sommaren.

Idag var det Nokias tur att sänka sina prognoser. Det går dåligt för de smarta mobilerna och totalt ska 10 000 tjänster bort globalt innan nästa år är slut, kostnaderna ska kapas med ytterligare 1,6 miljarder euro och koncernledningen möbleras om.

I så här oroliga börstider gäller det kanske mer än någonsin att välja var man placerar sina pengar. Det kan även vara en idé att inte ha så bråttom. Vill du gå in på börsen, fundera på att sprida köpen genom att placera en del nu, och mer längre fram. Våga ha is i magen och se var konjunkturen, börsen, räntorna och skuldkrisen tar vägen.

Månadssparar du i fonder är det inte lika farligt. Då har du automatiskt ett sparande i ett större antal aktier via fonden, och när du köper lite vid många olika tillfällen blir risken mindre att du prickar fel.

En annan sak som är riskabel att ägna sig åt är bottenfiske. Det finns ett något slitet uttryck som lyder ”fånga inte en fallande kniv” och det finns två stora bolag där uttrycket tycks ständigt aktuellt.

SAS och Nokia har i princip befunnit sig i fritt fall sedan 2007 respektive 2008. Det är två stora, tunga bolag vi pratar om, med lång historik av såväl med- som motgångar. Gemensamt för både SAS och Nokia är att de lider svårt av den allt hårdare konkurrensen i sina respektive branscher. SAS från lågprisflygbolag som Norwegian och Ryan Air, och Nokia från andra mobiltelefontillverkare som lyckats bättre med att pricka vad konsumenterna efterfrågar.

Någon gång på den långa resan neråt är det lätt att bli frestad att börja bottenfiska i en aktie och försöka köpa ”billigt”. Frågan är bara när det egentligen är billigt. Är det billigt nu? Kurserna är ju bara en bråkdel av vad de varit och stora omstruktureringar och sparprogram är på gång! Å andra sidan, det har det varit till och från under många år, och vad säger att åtgärderna kommer att fungera den här gången? Hård konkurrens är inte en lätt nöt att knäcka.

I det här börsklimatet är jag försiktig med att köpa fallande knivar. För de allra flesta av oss är det bättre att tänka långsiktigt och inte jaga snabba vinster genom att köpa lottsedlar. Sprid ut köpen, våga ha is i magen och välj bolag du förstår och tror på. Vill du göra det enkelt för dig, fondspara eller köp aktier i ett investmentbolag istället.

  • Å andra sidan tänker jag att SAS och Nokia har tappat värdet för att de blev omsprungna av konkurrenterna. Vad gäller SKF, SSAB etc så är de väl fortfarande världsledande och börjar stiga när (om) marknaden vänder. Eller är jag fel ute?

  • Jag tycker du har helt rätt. Tittar man på SKF och SSAB så ser man visserligen två aktier som fått stryk i perioder, men det är inte specifikt för dem utan har drabbat sektorn.

    Värdet på SAS och Nokias aktier har däremot fullständigt sjunkit ihop och det beror inte på alla i branschen har det tufft, utan att de har produkter och/eller affärsmodeller som inte står sig i konkurrensen.