Fondsparande är precis som elitidrott

Publicerat den 5 juni 2012 kl. 10:16

Idrott handlar om långsiktighet och kontinuitet, om att kämpa i med- och motgång och att sätta realistiska mål. Precis som med fondsparande alltså. Har du en lång sparhorisont, sparar regelbundet trots att börsen går både upp och ner och har realistiska förväntningar, då blir du sannolikt en vinnare.  

I morse var jag på hälsofrukost med Finansliv och lyssnade på Ski Classics-vinnaren Jenny Hansson och tidigare elitfotbollsspelaren Magnus Karlsson som talade om sina idrottskarriärer och utmaningar. Det var inspirerande att höra dem berätta om hur det går att komma tillbaka från en skada eller sjukdom, och hur viktigt det är att sätta en realistisk målbild utifrån de förutsättningar man har i olika perioder. Är du skadad måste du acceptera att du får sänka förväntningarna på dig själv en tid, annars blir inte målen realistiska och då finns risken att motivationen tryter.

Vid sidan av sin skidkarriär arbetar Jenny på Fondbolagens förening, och hon liknade sitt arbete med fonder och sparande med en karriär inom idrott. Det gäller att tänka långsiktigt för att nå sitt mål.

Jag tycker att Jennys liknelse är väldigt bra. För de flesta människor handlar sparande just om långsiktighet och att uppnå något i framtiden. Precis som med träning gäller det att ha kontinuitet, det vill säga att spara regelbundet för att så småningom nå ditt mål.

Ett långsiktigt sparande byggs bäst lite i taget, i börsuppgång såväl som börsnedgång. Det gäller att våga fortsätta och inte ge upp även om börsen ibland går åt fel håll och motivationen att sätta undan de där pengarna sjunker. Är du bara långsiktig spelar det faktiskt inte så stor att det svänger en del på vägen. På sikt får du ihop ett kapital du kan använda för att köpa ditt drömboende, göra den där resan eller kanske för att få en bra pension.

Risk och avkastning hör ihop. Ju längre sparhorisont du har, desto större svängningar kan du acceptera. Chansen att det blir riktigt bra till slut ökar ju längre och mer regelbundet du sparar, och precis som med träning är det heller aldrig för sent att börja.

Med det sagt önskar jag er alla en trevlig nationaldag i morgon!