Så skattar du 0,5 procent på utdelningen

Publicerat den 20 april 2012 kl. 16:22

Vi befinner oss mitt i utdelningssäsongen och i år handlar det om runt 130 miljarder som ska ut till aktieägarna. Förr fanns inget alternativ – du fick alltid betala 30 procent skatt på dina utdelningar under året. Idag behöver du bara skatta en halv procent. Allt du behöver göra är att välja rätt sparform.

Utdelningen har blivit så mycket mer intressant i och med sparformer som kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK). Förr hade du inget val utan aktier förvarades på ett VP-konto eller en vanlig depå, och du fick skatta 30 procent på dina utdelningar. En tredjedel försvann med andra ord direkt och kunde inte användas till nya placeringar som gav mer avkastning.

Väljer du istället att ha pengarna i en kapitalförsäkring eller på ett ISK idag är skatten runt 0,5 procent. Jämför det med 30 procent och skillnaden blir rätt tydlig. Om du satsar på aktier med hög utdelning är det bättre att ha dem i en försäkring eller ISK där du får behålla nästan hela beloppet, och kan använda det för att köpa nya aktier eller fonder.

Det finns aktier som ger uppåt tio procent i utdelning på Stockholmsbörsen idag. Dit hör exempelvis Tele2 och byggbolaget Peab. Andra aktier med hög utdelning som jag personligen gillar är konsultbolag som Sweco, ÅF och Knowit. Självklart är det inte bara utdelningen som gör de här bolagen spännande, men utdelningen är en intressant faktor att ta med i beräkningen vid valet av vilken aktie du ska stoppa i portföljen.

Ett bolag som kan dela ut pengar oftast har ett stabilt kassaflöde, och när du varje år får tillbaka en del av det investerade kapitalet så bidrar det med tiden till att minska risken.

Idag är räntorna på en historiskt låg nivå både på våra konton och på våra lån. Statsobligationer ger så låg ränta att de känns uteslutna som alternativ över huvud taget när du kan få tre procent ränta på ett vanligt sparkonto. Aktieutdelningar på fyra, fem och ännu fler procent som beskattas med ringa 0,5 procent känns som attraktiva alternativ tycker jag. Vad tycker du?

  • Hej Maria, mycket bra tips men tänk på procenten! En ISK belastas med 0,5% av kapitalet i skatt, medan den 30% kapitalskatten beräknas på det utdelade beloppet!
    Det är riktigt bra med ISK men inte riktigt så bra att skatten bara är 0,5% av utdelningen, eller hur!?
    Aktier för 100.000 kronor ger en skatt på ca 500 kronor, helt och hållet oavsett hur stor utdelningen är och det är ju fantastiskt bra.