Birgitta Sjöstrand – från finanshaj till en fena på kommunikation!

Publicerat den 4 maj 2015 kl. 23:32

Min plan att få samspråka med fler som berikar sin omgivning rullar vidare. Denna gång är det Birgitta Sjöstrand, grundare och VD på Inre styrka AB, som får komma till tals och bjuda på sina kloka tips. Birgitta är ekonomen som verkade inom finansbranschen – och fann nya utmaningar i att bygga ledare, främst via den mentala träningen. Jag delar Birgittas tanke om att det först och främst är Människan som ska funka – då faller allt annat på plats lättare sen. Attityd och inställning skapar kunskap, medan kunskap inte automatiskt medför rätt inställning, och därmed inte bästa möjliga resultat. Allt startar inifrån oss. Läs Birgittas tankar om hur vi kan skapa bra ledare och chefer genom att fokusera på rätt verktyg. Och ledare, det bör vi alla bli mer av i någon form – oavsett titel eller sysselsättning.

Varför blev du ledarskapsutbildare?

Jag brinner för att lyfta chefer att bli riktigt bra ledare. Ofta kanske någon blir befordrad för att han eller hon är duktig eller specialist. Det gör inte att man automatiskt blir en bra chef. Med lite träning och nya verktyg går det så mycket lättare.

Vilken bakgrund har du?

Jag läste ekonomi och jobbade som ränte- och valutahandlare i Stockholm och London. Efter barnafödande och tillbakaflytt till Sverige började jag läsa igen. Certifierade mig i alla möjliga ledarskapsutbildningar, mental träning och NLP i Sverige och utomlands.

Du sa NLP, vad är det?

Det står för Neuro Lingvistisk Programmering. Det betyder hur hjärnan och nervsystemet tillsammans med språket kan förändra våra beteenden. NLP har en stor verktygslåda som hjälper personer, grupper och organisationer att ta sig från sitt nuläge till ett önskat läge oavsett vilka hinder som finns. Det finns modeller för resultat, förändring och kommunikation.

Du som har en bred kunskapsbas, varför väljer du att mest förläsa om motivation?

Jag har haft förmånen att utbilda mig för och senare jobba med en av världens ledande motivationsexperter. Många som pratar om motivation pratar bara om mål. Det finns så många andra parametrar än bara mål och jag tycker att det är viktigt att få fram det. Både hur vi startar någons motivation och hur vi upprätthåller motivationen. Det här är olika för alla och jag gillar att ge konkreta verktyg människor kan använda sig av direkt vare sig jag pratar i en timme eller har en utbildning på 20 dagar.

Hur kommer det sig att du är känd som mellanchefens bästa vän?

Mina kunder är främst mellanchefer. Det är inte alltid helt lätt och enkelt att följa direktiv uppifrån, lösa konflikter, motivera, vara duktig på att kommunicera, hålla proffsiga presentationer, bygga sin inre styrka och vara en närvarande och modig chef. Jag skräddarsyr företagsspecifika utbildningar med just det som de behöver och stöttar med coaching.

Istället för att skriva en bok har du ett audioprogram, hur fungerar det?

Jag tror att många vill gå ledarskapsutbildningar men har inte tid att gå på kurs, läsa böcker och vill inte sitta framför datorn hela tiden. Så jag har spelat in en kurs som man kan lyssna på var och när som helst. På promenader, på väg till och ifrån jobbet eller ta en halvtimme eller en timme på arbetstid, sätta sig bekvämt och lyssna, göra övningarna och reflektera över frågeställningarna. Det finns en övningsbok till. Lätt att ladda ner från hemsidan www.inrestyrka.se/produkter

Tack Birgitta för dina kloka råd – nu ska jag ta mig an ditt audioprogram, blir perfekt sällskap i veckans timmar på vägarna.

Marko Latva-Nevala