Fokus på strategin eller riskhanteringen?

Publicerat den 10 september 2012 kl. 09:28

I lördags besökte jag och min kollega Arboga för att hålla en presentation om bland annat riskhantering för ett 60-tal Unga Aktiesparare. Vi avslutade med en workshop där lyssnarna fick tre case-frågor att diskutera med sina stolsgrannar.

En av dessa frågor löd: ”Vad tycker ni är viktigast att bemästra för att bli lönsam i marknaden i det långa loppet?” med följande fem svarsalternativ:
1) Riskhanteringen
2) Sina känslor (psykologin)
3) Strategierna
4) Känsla för marknaden
5) Annat alternativ, nämligen…

När vi lyssnade vad publiken ansåg vara det mest väsentliga att bemästra var det en blandad kompott av svar. En del tyckte riskhanteringen stod högst upp på listan medan andra menade att om vi kan hantera våra strategier på rätt sätt har vi mycket vunnet.

Personligen skulle jag välja alternativ fem, d v s ”Annat alternativ”. Jag är av den åsikten att för att lyckas i dagens marknad är vi tvungna att bemästra samtliga områden. Se det som en stol med fyra stolsben och tar du bort ett stolsben blir det direkt svårare att sitta på stolen, tar du bort två stolsben blir det ännu svårare, o.s.v…

Många som inleder sin karriär på börsen väljer att fokusera på sina strategier, d v s vilka strategier ska jag använda för att tajma mina köp och försäljningar på bästa sätt. Det är dock viktigt att komma ihåg att hantera sin risk, kunna hantera sina känslor och bygga upp en erfarenhet för marknadens rörelser är minst lika viktiga.

Detta kan låta uppenbart för många men min erfarenhet säger mig att det faktiskt är få som verkligen fördelar sitt fokus kring samtliga av dessa områden, vilket kan vara värt att komma ihåg.

/Michael Canborn