100

Publicerat den 5 april 2012 kl. 01:46

Våren och värmen har äntligen kommit till New York och det är dags att ta fram solglasögonen och de svala färggranna kläderna. Staden tycks krylla av turister och jag fick nästan en klaustrofobisk panikattack då jag råkade hamna vid Times Square. Hjälp.Helt överväldigad flydde jag medelst tunnelbanan till södra Manhattan och friden där. Gamla goda downtown. Fortfarande mycket turister, men man kunde i alla fall andas där. Åren går och sakta men säkert börjar man nu skönja slutet på det som började den elfte september 2001. Eller i alla fall början på slutet av fas ett, även om jag hellre skulle se det som slutet av början och nu kan det verkligen förfinas och skapandet av ett nytt downtown med en ny vibrerande karaktär växa fram. Som ett slags ankare för downtown är givetvis The World Trade Center. Man brukar säga att kärt barn har många namn, men om The Tower, The Freedom Tower, eller som det slutligen kommer kallas The One World Trade Center, eller helt kort 1 WTC, är vidare kärt återstår väl att se.

Under veckan nåddes i alla fall en viktig fas i byggandet, våning nummer 100 nåddes. Det är med andra ord nästan klart, men sedan tillkommer the mother of all masts, på svenska masternas mast, ovanpå byggnaden, som jag tror kommer bli 104 våningar. Masten kommer innebära att byggnaden kommer mäta hela 1776 feet eller 541 meter istället för nuvarande 1244 feet 379 meter utan masten, vilket kommer vara 1368 feet eller 417 meter då allt är klart i slutet av 2013 eller början av 2014. Känns nästan som lite fusk med Masten om man nu verkligen skall bygga USAs högsta byggnad, men jag accepterar likafullt masten. Kan ju inte göra så mycket åt det hela. Kommer då allt är klart bli den tredje högsta byggnaden i världen efter The Burj Khalifa i Dubai, med 160 våningar och 2716 feet eller 828 meter, följt av Taipei 101 i Taiwan på 1667 feet eller 508 meters.

Lite research visar dock att det globala byggnationsvansinnet håller på att intensifieras och att nuvarande nummer två faktiskt endast kommer vara nummer 20 i 2020. Mest byggs det på höjden i Asien och Mellanöstern med The Kingdom Tower i Saudiarabien i topp med sina mer än 1000 meters höjd. Verkar ju inte riktigt klokt, inte minst med tanke på att man såg de två World Trade Center tornen kollapsa som korthus. Själv håller jag mig helst på lägre våningsplan numera och kommer definitivt undvika utflykter som innebär att man befinner sig en halv kilometer uppe i luften. 1 WTC är ju dessutom givetvis byggt med en hel del vemod och symbolik, inte minst höjden 1776 feet, som syftar på året för USAs självständighetsförklaringen. Vet inte hur jag egentligen kom in på detta tema idag, får väl skylla på turisterna i midtown, men hur som helst är det imponerande att se hur downtown börjar ta form efter alla dessa år. 1 WTC är dessutom uthyrt till 50% redan och förväntas vara fyllt då det invigs. Nuvarande kontrakt är tydligen med Conde Nast och Vantone Holdings, en kinesisk fastighetsfirma. Bankerna verkar ha bestämt sig för att stanna i midtown. Besökte också The 9/11 Memorial, men tyckte det var så pass deprimerande att jag gick efter en snabb titt. Överlag en god ide dock och som man säger här: ”We shall never forget”.

Värmen har kommit för att stanna och det är verkligen skönt. Det finns inget så är mer spännande än staden som kommer till liv med utomhuskonserter, barer, utekafeer, folk överallt, mer energi än vanligt och ett enormt utbud av aktiviteter. De 30 tennisbanorna i Central Park öppnar nu i helgen, baseballsäsongen drar igång, Rangers fortsätter vinna och allting verkar helt plötsligt lite enklare och lite mer spännande. Dessutom börjar valkampanjen bli allt mer klar, det kommer med största sannolikhet stå mellan Obama och Mitt Romney. Mer om detta inom kort dock.

Idag är en downtown dag, en dag som många andra på en ständigt krokig vandring i en stad som konstant förändras och förändrar, som ständigt gör att du ifrågasätter, som ständigt lägger krokben för att utmana dig, som ständigt får dig att undra vad som finns runt hörnet. Efter alla dessa år är det alltid något nytt på gång. Satt nyligen på ett av mina favoritställen och hängde, tittade på sport och till min förvåning kom förre borgmästaren Rudy Giuliani in och satte sig bredvid. Småpratade ett tag och han såg att jag hade en bok om den konservative Bill Buckley i min hand. En hjälte för Rudy så klart. Fick hans signatur i boken och mycket mer blev egentligen inte sagt. Kommer dock att tänka på ett av hans citat: ”New York is still here. We’ve suffered terrible losses and we will grieve for them, but we will be here, tomorrow and forever”. Dags att fara uptown igen, nya utmaningar, nya möjligheter…Carpe diem…