2012 investeringsråd

Publicerat den 22 februari 2012 kl. 04:04

I grund och botten handlar det om att finna företag, markander och produkter som är i linje med framtidens utveckling. Kanske inte så enkelt att ta fram kristallkulan och spå framtiden, men det är dags att se vilka trender som driver den globala marknaden och vilka placeringar som verkar vara förståndiga under 2012. Har under veckan haft en rad långa konversationer med ledande ekonomer och så kallade Wall Street experter för att om möjligt försöka komma fram till smarta investeringsstrategier. Börsen har som bekant varit på uppgång under inledningen av året och de senaste konjukturprognoserna visar äntligen mycket positiva trender för den amerikanska ekonomin och för många amerikanska företag.

Det är värt att låta all informationen och spekulationerna sjunka in och metodiskt funderar igenom hur just du kan fortbättra din portföljs avkastning med en ny mer långsiktig modell. Vad gäller den globala ekonomin är den givetvis ständigt i förvandling och förändring. Däri ligger ju också det unika med konstanta möjligheter. Det är alltid en utmaning att manövrera igenom de finansiella marknadernas minfält. Pengar kommer, pengar går, lycklig den som pengar får. Det är givetvis viktigt att följa utvecklingen i världens största ekonomi, USA, som trots alla prövningar, äntligen har börjat röra sig mot positivt territorium. Arbetslösheten har börjat gå ner, även om den fortfarande är hög, fler företag har gått igenom stora rationaliseringsinitiativ, och företagens vinster har börjat stiga. Mycket kapital och likviditet har pumpas in i det amerikanska finansiella systemet som en konsekvens av den tidigare ekonomiska krisen och det börjar nu betala av sig. Detta har drivit upp efterfrågan, vilket kommer fortsätta ha en positiv effekt på den amerikanska aktiemarknaden och det kommer som följd även ha en positiv effekt på andra marknader globalt.

De rådande ovissheterna inom många globala ekonomier, just nu i Europa och mellanöstern, vilket normalt medför en accelererad flykt till tryggare investeringar som guld och obligationer, har just nu vissa andra resultat. Normala marknandsbeteenden är därför inte att förvänta. Detta beror på att det har pumpats in så pass mycket pengar i globala finansiella systemet, att det helt enkelt råder överflöd av likviditet, vilket förändrar investeringsbilden. Oljepriser innebär mycket höga inkomster för många länder, Europa och USA trycker samtidigt sedlar för glatta livet. Guld bör därför fortfarande vara en del av varje placerares portfölj och jag tror på en fortsatt uppgång mot $2000 under 2012, men aktiemarknaden har definitivt numera blivit ett bättre alternativ än obligationer.

Själv är jag en stor fantast av långsiktighet och emerging markets, framför allt Indien, Brasilien och Kina, men också Ryssland. Jag tror dessutom att om den gemene investeraren börja intressera mer sig för emerging markets, kommer nya mindre spännande markander och möjligheter upptäckas. Världen befolkning beräknas öka med 44% under de kommande åren fram tills 2100, vilket innebär ytterligare runt tre miljarder människor att föda och sälja till. Medelklassen blir dessutom allt starkare inom emerging markets ekonomierna, länderna stabiliseras rent politiskt, och investeringarna har ökat kraftigt i dessa ekonomierna under de senaste åren och trenden håller i sig. En satning på emerging markets fonder eller ETFer torde vara en klok investering som definitivt bör finnas i din portfölj. Elektronisk höghastighetstrading kommer att fortsätta sin frammarsch i och med att teknologin ständigt förbättras, kraven på hastighet ökar i kombination med allt mer global efterfrågan och handel. Detta innebär samtidigt högre volatilitet, vilket för många placerare i sin tur möjliggör fler och större vinstmöjligheter.

Hur gärna man än vill undvika ämnet kommer turen förr eller senare till USA och den amerikanska ekonomin. Det finns numera ett överflöd av pengar och likviditet på markanden med tanke på att den amerikanska centralbanken, The Fed, fortfarande trycker pengar som den värsta bananrepubliken och räntan är otroligt låg. Centralbanken gör dessutom vad de kan för att stimulera konsumtionen med nya antagna planer på ytterligare kvantitativa lättnader. Det kommer därmed fortsätta driva upp den amerikanska markanden under 2012. Vi ser dessutom samma trend i Europa, där ECB ger givmilda lån och driver en väldigt lös monetär politik. Denna kombination kommer få sitt genomslag under 2012 och lyfta börserna ordentligt såväl i USA som Europa.

Samtidigt har en rad nya regleringar börjat träda i kraft och det har många effekter, faktiskt mest positiva. Dels flyttar bankerna ut många anställda till billigare städer, dels krävs en helt annan hantering av data och information, vilket förutsätter mer avancerad teknologi, dels krävs mer kapital som säkerhet, vilket kommer medföra mer effektiv hantering av balansräkningens kapital. Det kommer ta ett tag innan de finansiella institutionerna har kommit till rätta med allting som krävs, men i realiteten innebär förändringarna att bankerna kommer effektiviseras avsevärd. Just nu befinner vi oss mitt i förändringsfasens inledning, konsulter anställs, och används som aldrig förr, teknologiföretagen får feta kontrakt, och arbetsmarknaden förändras. De starka blir starkare, de som tjäner pengar, tjänar plötsligt mer pengar.

Vad gäller de finansiella institutionerna finns det mycket positivt i det som händer, framför allt med den fortsatta teknologibaserade verksamheten. Ett nygammalt inneord är plötsligt outsourcing. Som om ni letar efter goda investeringar, gå då igen till banksektorn, Wells Fargo, RBS, Bank of America, Citigroup och listan fortsätter. Definitivt undervärderade. Lägg därtill de företagen som gynnas av förändringarna likt Accenture. Den finansiella sektorn kommer tillbaka med stora steg under slutet av 2012. Detsamma gäller för de främsta teknologiföretagen som Oracle. Företagens vinster steg kraftigt under 2011 och den trenden håller i sig. Det är till följd av rationaliseringar och effektiviseringar och det kommer fortsätta.

Med små smarta steg kan du ganska raskt finna en ny välbalanserad och positiv väg att hantera dina pengar. Det råder momentum i New York och inom ekonomin just nu. Med tanke på att det är ett valår kommer räntan dessutom ligga stilla och inga andra störra förändringar kommer äga rum, så det ser ut som ett lysande 2012. Jag tror att guld kommer vara en god placering i kombination med aktier inom financial markets, konsultverksamheten, teknologi och emerging markets fonder.