Alliance Oil på New York besök…

Publicerat den 31 maj 2012 kl. 03:59

Dramat med Facebook fortsätter med oförminskad kraft och aktiekursen ligger nu runt $28, nästan $10 lägre än IPO priset, och det råder nästan lite känsla av baksmälla sedan börsintroduktionen på Nasdaq för en dryg vecka sedan. Analytikerna kommer som vanligt med sina vilda prognoser, men det är svårt att få en vettig bild av framtiden för Facebook aktien i synnerhet, och för marknaden i allmänhet. Vissa så kallade experter jag diskuterar FB aktien med, anser att priset kan ligga på mellan $15 och $20 inom de närmaste veckorna. We shall see. Marc Faber, Dr Doom, är i alla fall förutsägbar vad gäller marknaden och den globala ekonomin och vi är enligt Dr Faber raskt, mycket raskt, på väg mot en ny djup global recession. Han gör i alla fall vad som krävs för att leva upp till sitt rykte, Dr Doom.

Charmen med marknaden är givetvis att det alltid går att tjäna pengar, vare sig det går upp eller ner. Jag besöker ganska ofta NYSE i olika ärenden, men i veckan hade jag också tillfälle att besöka NASDAQ vid Times Square för The Closing Bell cermonin, som dagen till ära gjordes av en man som sett såväl upp- och nergångar, svensken Eric Forss, styrelseordförande i oljebolaget Alliance Oil Company.

Bolaget är det största oljeproducerande företaget på NASDAQ OMX Nordic och handlas under symbolen AOIL. Även om jag anser mig förhållandevis väl insatt i oljehandeln brukar jag mest följa större bolag, så det var mycket intressant att få ta del av tillställningen på NASDAQ, och att lära mer om Alliance Oil Company. Vi var en samling på runt 10-15 personer, dels från företaget, dels en del speciellt inbjudna VIP gäster, samt några journalister, med legenden Bengt Göransson i spetsen. Mycket trevligt måste jag säga. Inte varje dag man syns på den enorma NASDAQ skärmen som täcker deras byggnad mot Times Square. Kände mig nästan lite världsberömd för en minut eller två.

Alliance Oil har vuxit snabbt och kraftigt sedan starten 1998, då med namnet Vostok Oil Ltd. Företaget bytte sedan namn under 2004 till West Siberian Resources Limited, för att under 2009 slutligen byta namn till Alliance Oil Limited. Alla företagets operationer äger rum i Ryssland och Kazakstan med stort ägarintresse av den spanske oljejätten Repsol, som har Alliance Oil som samarbetspartner i Ryssland. Bolaget är värt runt 11 miljarder kronor på börsen vid nuvarande börskursrunt runt 63 kronor. Alliance Oil är verksamt såväl upstream som downstream. I oljebranschen kallas råoljeproduktion för ”upstream-verksamhet” och produktion av raffinerade oljeprodukter (såsom bensin och diesel) för ”downstream-verksamhet”.

Eric Forss har som sagt både sett upp och nergångar. Han har länge varit verksam i oljeverksamheten och har efter flera slitsamma år med andra bolag då oljepriset låg mellan 10 och 20 dollar per fat, haft förmånen av att arbeta med Allicance Oil sedan 2004. Sedan dess har bolaget investerad förståndigt och vuxit sakta men säkert. Samtidigt har givetvis markanden varit ytterst gynnsam med kraftigt stigande oljepriser. Nu kan man tycka att det låter lite riskabelt att driva verksamhet i Ryssland, men då skall man komma ihåg att det faktiskt är ett ryskt bolag med en rysk familj, Bazhaev, som huvudägare. Dessutom finns givetvis en viss stabilitet i rysk politik och ekonomi under Putin och det finns inga tecken på att företaget på något vis skulle ha problem att fortsätta bygga upp en starkare och mer konkurrenskraftig organisation framöver. Alliance Oil har investerat kraftig under de senaste åren, bland annat i ett nytt raffinaderi i Khabarovsk i ryska Fjärran Östern. Raffinaderiet ska stå klart i slutet av 2012 och köras igång i början av 2013.

Investeringarna har inneburit en förhållandevis hög skuldnivå, vilket bör kunna reduceras med produktionstillväxt inom upstreamsegmentet. Vad gäller downstream, vilket är en källa för cashflow, gäller det att driva de affärerna så effektivt som möjligt för att optimera likviditetshantering och vinster, som i sin tur kan möjliggöra fler långsiktiga investeringar. Så länge prisnivån på olja ligger där den ligger, och inga tecken tyder på prisnedgång, föreligger Alliance Oil vara på rätt väg med fortsatt expandering. I grund och botten krävs fortsatt höjd råvaruproduktion och för 2012 ligger prognosen på en ökning på 12-22% jämfört med 2011 och det bådar onekligen gott för framtiden.

Då jag analyserar många företag varje vecka och framför allt fokuserar på den långsiktiga företagsstrategin i kombination med de faktiska sifforna och resultaten, måste jag erkänna att den inslagna vägen för Alliance Oil känns rätt och att sifforna stödjer detta. Första kvartalsrapporten för Alliance Oil kom ut förra veckan och vinsten före skatt var 177,4 miljoner dollar jämfört med 113,1 miljoner dollar motsvarande period 2011. Omsättningen uppgick till 815,1 miljoner dollar, jämfört med 678,7 miljoner dollar ett år tidigare. Den genomsnittliga oljeproduktionen uppgick till 56 400 fat per dag mot 45 900 i fjol. Det är ord och inga visor.

Som sagt, det var en väldigt trevlig tillställning på NASDAQ och jag tror att det kan vara väl värt för en klok investerare att ägna lite tid åt AOIL. Det kan löna sig.