Eurodrama från ett amerikanskt perspektiv

Publicerat den 20 juni 2012 kl. 00:18

Intensiv hetta råder i New York och det gäller att dricka ordentligt med vatten. Hög luftfuktighet, avgaser, folk överallt och 95 grader varmt. Svettigt. Låter mycket varmare i F än C, men det är likafullt 35 svenska grader. Som vanligt en rad aktiviteter i intensitetens New York och semestrarna kommer, om de kommer, vanligtvis inte förrän under augusti månad. Många amerikaner blickar mot Europa, främst med tanke på att marknaden här påverkas av vad som händer där. Det är nog den enda anledningen, då jag tror att endast ett fåtal egentligen bryr som om det är kalabalik i södra Europas ekonomier, men då det påverkar värdet av den egna portföljen, verkar folk lite mer angelägna att följa utvecklingen.

Det ryktas nu om nya amerikanska lividitetslättnader och mer kapitalinflöde i den ekonomin. The Fed har ett möte i morgon och om nya lättnader annonseras, kan det komma att bli ett ordentligt uppsving på markanden under sommaren. Åtgärden skulle i så fall tagas som en motvikt mot en allt trögare ekonomi samt den alltmer beklämmande utvecklingen i Spanien, Grekland och Italien. Lånekostnaderna har stigit mot nya höjder, rekordhöjder i Spanien, och de 125 miljarder dollarna som pumpas in i de spanska banksystemet, framstår som en hink vatten i Mälaren. Utan strukturella förändringar i form av avskrivningar av lån och samarbete med ECB i nya försök att omorganisera bankerna, kommer Spanien inom kort att stå vid ruinens brant. Vilket troligtvis kommer vara fallet, då just Spaniens banksystem är baserade på upphaussade fastighetspriser. Då priserna har fallit kraftig under de senaste åren och allt fler helt enkelt inte har råd med avbetalningarna, sjunker fastighetspriserna ytterligare och bankerna står där handfallna utan tillgång till kapitalet.

Precis som i Grekland handlar dock problemet i Spanien och Italien i grund och botten om att leva över sina tillgångar. Låga EU räntor har inneburit en köpfest som inte alls är förenling med den underliggande ekonomin. Produktionen är låg, arbetslösheten skyhög och effektiviteten minst sagt låg. De rikare EU länder måste helt enkelt subventionera de svagare länderna och fortsätta göra så om det skall kunna bli en gemensam europeisk ekonomi. Att alla skall vara lika med samma grundvillkor är däremot en komplikation, som vi har sett i Grekland. De generösa ekonomiska villkoren där har skurits ned väsentligt och efter ett par val ser vi nu återigen en regering som vill skära ner på förmånerna och vara del av en större gemensam EU ekonomi och valuta. Missnöjet kommer med andra ord med största sannolikhet tillbaka ganska omgående. Valet i Frankrike var en god vägvisare då alla vill ha allt, utan att tänka på att ekonomin i grund och botten måste balanseras och givetvis kunna finansieras. Den inslagna vägen kan endast fortsättas om nya enorma summor likviditet pumpas in i systemet, precis som det görs i USA och i Japan. Det verkar som den enda utvägen om en recession skall kunna undvikas, men i realiteten är det ju endast kortsiktiga åtgärder för att skjuta dagens problem på framtiden.

Den globala vansinnespolitiken fortsätter helt enkelt. The Fed kan redan i morgon utöka sitt så kallade program ”Operation Twist” som löper ut i juni. Programmet innebär att Fed byter värdepapper med kort löptid till långa statspapper. Mycket twisted, men det håller räntan på en väldigt låg nivå och kommer givetvis gynna markanden. Signalen till Europa är att fortsätta spendera, att leva gott med nya pengar, och att inte ta tag i de fundamentala ekonomiska problemen. Man kan verkligen fråga sig hur länge den här politiken är hållbar. De flesta tittar väl i sin egna plånbok och om det finns pengar där är man nöjd och belåten. Inget vidare bra recept för att driva nationalekonominska problem dock. Obama och hans lakejer inom the Fed gör i alla fall sitt bästa med det receptet detta valår och det verkar som om även Europa kommer fortsätta på den inslagna vägen. Skuldproblemen kommer därmed fortsätta och över tiden förvärras. Politiken med extremt låg ränta innebär också att de som har pengar, utan större svårigheter kan expandera portföljen. Det är inte undra på att vi ser alltfler förmögna i dagens globala ekonomi. Det är i princip rea överallt och tillgång till billiga, i princip gratis, pengar finns om man redan har kapital. En kapitalists drömsituation. Det känns som om en förestående global kris väntar runt hörnet, men med tanke på att det är valår och att det fortfarande råder en märklig vilja att spendera mera och mera, ser det ut som om den bistra realiteten skjuts på framtiden. Verkligen oroväckande, men kortsiktigt ser det ut som om köpfesten kan fortsätta. Lugnet före stormen…