Jag tror på Facebook trots uselt investerarmöte

Publicerat den 8 maj 2012 kl. 02:35

En något stökig dag i midtown här i New York, då Facebook var i staden med en roadshow presentation en vecka eller så innan den länge förväntade och upphaussade börsnoteringen på Nasdaq, som troligen följer den 18 maj. Hundratals investerare formade en lång kö utanför Sheraton Hotel för att få höra mer om den historiska dagen av den snart 28-årige Mark Zuckerberg och hela hans executiva team. Mötet gick dock inte som många hade hoppats. För det första dök Zuckerberg upp mer än en timme för sent, vilket inte ses på med nådiga ögon här i stressens huvudstad. När frågestunden väl skulle inledas visades istället en urvattnad video, som dessutom redan finns på företagets hemsida och sålunda var av föga värde. Till råga på allt besvarades endast ett fåtal frågor, i princip de som redan var besvarade i andra intervjuer, och andra frågor möttes med väldigt vaga och flyktiga svar innan det hela var över. De flesta i publiken valde efter ett tag att lämna och så tog det hela slut utan att tillföra någonting vettigt av värde. Så började det dessutom att regna.

Rent praktisk torde äntligen Facebookintroduktionens detaljer vara klara efter nyligen avklarade förvärv av Instagram och av en patentportölj av Microsoft. Facebook väntas i samband med sin börsintroduktion sälja aktier för uppåt 14 miljarder dollar, baserat på ett pris på mellan $28 och $35 per aktie, vilket gör noteringen till en av de största hittills för ett internetföretag på Wall Street. Det skulle innebära ett totalt marknadsvärde av Facebook på runt $100 miljarder. Googles börsintroduktion i 2004 värderades till ungefär två miljarder dollar, med ett totalvärde av Google på runt $25 miljarder. Dagens marknadsvärde av Google ligger på $200 miljarder.

Frågan är nu givetvis om Facebook är en god investering. Många lyssnar då investeringsgurun Warren Buffett uttalar sig och hans Facebookkommentarer de senate dagarna har blivit mycket uppmärksammade här i USA. Buffett har i bestämda ordalag låtit meddela att hans Berkshire Hathaway inte kommer investera i Facebook av den anledningen att han inte tycker om social media networks. Faktum är förvisso att Buffett sällan investerar i IPOs och att han då han påstår att han inte förstår sig på Facebook, kanske i realiteten är för gammal att förstå världens moderniteter, inklusive Facebook. Han föddes trots allt 1930, vilket förvisso är en ungdom i jämförelse med en av hans närmaste män, investeringspartnern Charles Munger, som är 88. Kanske inte undra på att de inte förstår.

Själv ser jag istället ett företag som växer och utvecklas hand i hand med framtidens globala användare av social media networks. Jag tror att framåtblickande företag som Apple, Google och Facebook är utmärkta investeringar. Det är förvisso sant att under det första kvartalet sjönk Facebooks vinst med 12%, men man skall dock komma ihåg att företags omsättning steg markant, med hela 45% till över en miljard dollar för första gången för ett kvartal, och att kloka investeringar gjordes. Antalet användare steg också betydligt, från 845 miljoner i fjol till 901 miljoner användare i början av 2012.

Det är bara en tidsfråga innan Facebook kommer ha fler än en miljard användare globalt. Det är minst sagt häpnandsväckande siffror. Nu gäller det givetvis för företaget att se till att kontrollera kostnaderna, men det finns en positivsm och energi inom företaget, som jag tror ligger i tiden, och som ytterligare kommer finslipas och bli mer sofistikerat i framtiden, inte minst genom fler kloka investeringar. Precis som med Apple och Google är Facebook ett företag med globala pionjärer i ledningen och jag tror helt enkelt inte de gamla gubbarna i Nebraska förstå det.