Global Life Science konferens i Stockholm…

Publicerat den 27 augusti 2012 kl. 22:31

Intrycken är många efter några intensiva dagar i Stockholm. Skriver omgående efter flygplanet landat här i New York för att om möjligt fånga en del intryck från Sverige då det så att säga är rykande färskt i minnet. Nu är jag förvisso så pass jetlaggad att hjärnkontoret är lite förvirrat, men då jag skall resa vidare om några timmar gör jag nu likafullt slag i saken.

Anledingen till den hastiga resan var den som alltid förträffliga konferensen ”Swedish-American Life Science Summit 2012” . Det var åttande året i rad konferensen anordnades i Stockholm av den legendariska Barbro Ehnbom, och listan på talare och föredragshållare var lång, längre än någonsin. Temat i år var den tilltagande globaliseringen av life science, av sjukvårdsindustrin och vikten av cross-border collaborations. Flera specifika ämnen diskuterade dessutom mer ingående, inte minst den kraftigt stigande problematiken med diabetes och dessutom hur den digitala revolutionen på sikt kommer att förvandra sjukvården globalt. En rad företag presenterade nya life science ideer och produkter och visst är Sverige, inte minst genom Karolinska Institutet, långt framme inom research.

Satt och pratade ett tag med Michael Treschow, numera styrelseordförande på Unilever, tidigare in Ericsson, Atlas Copco och andra bolag. Han betonade just utveckling med mer personlig och unik hälsovård, där mycket i framtiden kan skötas från hemmet, från datorn och telefonen, och att det är viktigt att driva R&D i Sverige och att det krävs intimt samarbete mellan staten, företagen, investerare, uppfinnare, NGOs, internationella institutioner och de akademiska sätena i Sverige. Det är inte helt enkelt att få ihop alla pusslebitarna, men det gäller att tänka stort och verkligen satsa med kapital och med en noga uttänkt samarbetsstrategi för att få resultat och inte minst värna om Sverige roll. Visa ord och jag tror att just detta är framtiden för Sverige och verksamheten där. En slags intellectual hub för globalt R&D. Det krävs då satsningar, samarbete och tålamod.

I samma bana pratade även Dr Gary Phillips, Head of Healthcare Industries, World Economic Forum, och andra talare från USA, Kina och Indien. Problemen runt världen är enorma då alltfler lever längre och många brottas med stora medicinska problem, som i grund och botten kräver en förändring och effektivisering av den sjukvården. I princip fungerar det fortfarande som det gjort under århundraden. Man blir sjuk och söker sig till en doktor på ett sjukhus och så hoppas man att rätt behandling skall bota sjukdomen. I framtiden hoppas många på mer effektivt användande av kapital och resurser med fokusering på förebyggande åtgärder med personlig vård från hemmet. Sjukvårdskostnaderna ökar som bekant lavinartat och det verkar ofta som om pengarna kastas i ett stort svart hål. Här i USA läggs runt 17% av GDP på Healthcare och det väntas öka till 20% inom de närmaste 10 åren. Minst. Lite satsas dock på globalt samarbete och globala initiativ och pengarna verkar användas på ett ohyggligt ineffektivt sätt.

Just med tanke på den fortfarande alltför inskränkta världsbilden inom life science och hälsovården var konferensen i Stockholm lysande och ett steg i rätt riktning. Många internationella kontakter knöts och förhoppningsvis kommer dessa leda till ökat samarbete globalt och nya satsningar på nya produkter och lösningar. Dessutom känns verkligen Stockholm faktiskt som det perfekta stället att etablera just en global intellectual hub för research och utveckling. En utmärkt geografisk link mellan Asian, Afrika och USA och Sverige kan komma att spela en mycket viktig roll framöver, förutsatt att korten spelas väl och att det råder effektivt innovativt tänkande och samarbetsvillighet mellan alla de inblandande parterna. Jag ser redan fram emot att arbeta vidare med mitt nya globala nätverk och att komma till Stockholm ett par dagar även nästa sommar.