Marknadens dilemma och svar på ”After Work?”

Publicerat den 11 april 2012 kl. 01:07

En turbulent och händelserik vecka på marknaden, där det plötsligt varit dystra miner och det börja kännas som om ångesten återigen kommer smygande. En förutsättning för fortsatt positiv trend på aktiemarknaden har varit en fortsatt generös monetär policy från the Fed och de flesta hade nog förväntat sig en QE3 runda och fortsatta stimulerande ekonomiska åtgärder för att konsumtionen skulle få fart. Av någon anledning började dock Bernanke plötsligt och oväntat darrar lite på manschetten och det ser inte ut att bli nya billiga pengar i omlopp. Reaktionen har inte låtit vänta på sig, de makroekonomiska gamarna som länge har skränat om den vansinniga pengapolitiken är nu framma på scenen och gör sig hörda.

Precis då allting verkade vara på rätt väg har förtroendet för den ekonomiska återhämtning fått sig en ordentlig törn och plötsligt står markanden och vacklar. Visst kan det vara precis som ekonomen Marc Faber säger, en tidsfråga innan korthuset faller ihop, men jag tror nog att realiteten är mer nyanserad. Visst har det känns som en självklarhet att mer pengar skulle injekteras i systemet, så det är med paffhet och lite förvirrning man konstatera att så verkar det inte bli. Lite återhämtning, ett par djupa andetag och så en lite försiktigare hantering av portföljen för att se vad som kommer hända under de kommande veckorna. Ingen panik ännu, men kanske dags att dra lite i bromsen.

Den politiska pressen för QE3 och andra ekonomiska åtgärder kommer vara enorm under de kommande månaderna. Sanna mina ord, kreditkortsmentaliteten kommer snart vara tillbaka detta valår och dollarflödet kommer fortsätta och därmed kommer också markanden få nytt förtroende för uppgång och att ekonomin kommer växa framöver. Vad gäller valet är det givetvis big news idag att Santorum hastigt och lustigt drar sig ur kampanjen och därmed torde bana vägen för Mitt Romney som den republikanska kandidaten i valet mot Obama i november. Frågan är bara vart de konservativa väljarna nu skall ta vägen, kanske kommer Gingrich temporärt tillbaka, även om han i realiteten redan har bränt sina skepp. Han hade kanske en gång en chans, men hans arrogans blev ännu en gång hans fall. Så Obama mot Romney it is.

Mitt i allt funderande på ekonomin, markanden och valet, läste jag artikeln ”After Work?” av Ingvar Andréasson. Det var verkligen ord och inga visor. Ingvar skriver bland annat: Det sägs att världen är full av tappade sugar. Och just nu har jag tappat min. Jag har letat och letat men inte lyckats hitta den. Efter att ha arbetat heltid under 45 år i banken valde jag förra sommaren att ta avtalspension. Och nu sitter jag här och ingen behöver mina tjänster längre. Paniken infinner sig. Ska det vara så här? Jag som har så mycket energi och kan göra så mycket nytta fortfarande. Var det kanske ett felaktigt beslut av mig att sluta vid 62 års ålder? Finns det någon där ute som har några goda råd?

Har funderat en hel del över detta dilemma och vet egentligen inte om jag har några goda råd, men jag försöker dock. 45 år på samma firma är för det första lite svårt att relatera till, framför allt i en stad där en normal anställning är några år. Å andra sidan är man där man är och det finns allting ett nästa steg. Därmed kan frågan om det var rätt eller fel att sluta vid en viss ålder betecknas som irrelvant eftersom gjort är gjort. Man kan inte gråta över spilld mjölk, utan det gäller att i alla situationer att blicka framåt. Mot nya mål. Själv har jag ofta haft minst sagt stormiga omständigheter och då delat upp min dag i en nödvändig del och en underhållande del. Så småningom har allting mot förmodan ordnat upp sig, oftast till en bättre situation.

Den så kallade nödvändiga delen kan då vara att söka jobb, nytt uppdrag eller helt enkelt en ny mening med tillvaron. Sätt undan säg tre timmar varje dag och ägna det åt att göra vad du måste, sök jobb, leta efter nya projekt, sätt i hop en hemsida med dina resurser och ideer, starta en blog om det som du kan erbjuda eller dina intresse. Bygg ett nätverk. Om tre timmar fem dagar i veckan är för mycket så gör det två timmar eller vad du orkar. Sakta men säkert kommer du bygga upp ett nätverk av personer som är intresserade och vad det lider kommer det nödvändiga falla på plats.

Den så kallade underhållande delen är minst lika viktig coh tenderar smälta samman med det nödvändiga efter ett tag. Vad tycker du om att göra? Kanske skriva, spela tennis, läsa, gå till gymet, löpa, ta en kurs så du träffar folk, arbeta i trädgården, utveckla och fördjupa dina kunskaper, lära ett språk. Gör det det under eftermiddagen. Eller tvärtom, vad som än passar. Men gör det varje dag.

I grund och botten gäller det dock att göra det bästa av idag och sedan göra det bästa av nästa dag och så vidare. En dag i taget, en sak i taget. Tyck inte synd om dig själv, se det som en kampanj för en ny existens med nya möjligheter, nya äventyr. Planera en resa som kan passa in. Sätt mål, definiera drömmar och, framför allt, låt alla du känner veta vad du känner och vad du vill. Det kan givetvis ta ett tag att definiera vad du egentligen vill, men det är del av processen. Dela med dig och ställ frågor och låt ditt nätverk veta om dina planer, dina drömmar och dina ideer. Det kan allt låta enkelt, men det är det inte. Det förutsätter mycket arbete, men steg nummer ett är att sluta tycka synd om dig själv och vakna upp med en plan, en plan just för idag. Spela Kenta Just idag är jag stark och följ din plan en dag i taget, så kommer du bli förvånad att allting efter ett tag börjar falla på plats. Du har helt klart ställts inför en stor utmaning och det är precis så du måste se det. Som en verkligen utmaning och precis som med alla utmaningar här i livet, gäller det att göra sitt bästa. Tag ett djupt andetag, gör en plan för imorgon, execute, gör en plan för följande dag, execute, och så vidare varje dag och under färden, kom då ihåg det viktigaste, keep smiling, för man har faktiskt inte roligare än vad man gör sig…..Lycka till och skicka ett email och du vill ha fler råd……….Carpe diem Ingvar!!!

  • Ingvar Andreasson

    Tack för dessa mycket kloka råd Östen. Jag kommer att följa dessa och hålla dig underrättad om hur det hela utfaller.