Massmord i Colorado

Publicerat den 24 juli 2012 kl. 03:52

En ny uppmärksammad massskjutning ägde rum i helgen, denna gång i staden Aurora i Colorado. Minst 12 dödades under visningen av den senaste Batman filmen och ännu en gång var det en ensam ung välutbildad man, nu en viss James Holmes utklädd som The Joker, som var gärningsmannen. Själv är jag väl förvisso ganska van vid nyheter om skjutningar, här i New York var det 62 skjutningar förra veckan, vet förvisso inte hur många som dog, men en 4 åring blev tydligen ihjälskjuten på en lekplats igår. Förra veckan var det en 3 åring, men han överlevde. Just lekplatser är extra farliga, då de ofta ligger i parker och nära basketbollplaner, där ungdomsgäng ofta håller till. Med vapen. Här i New York finns i och för sig relativt tuffa regler vad gäller vapen, men helt klart är att just vapen finns överallt och att de dessutom används mer och mer.

Vad gäller mer uppmärksammade dåd som det i Colorado, förekommer de med jämna mellanrum, framför allt på skolor, vi alla minns nog Virginia Tech och Columbine. Faktum är att det är hur enkelt som helst att få tag på vapen i USA. Detta i kombination med alltmer våldsamma filmer, videospel och datorprogram verkar på något kusligt sätt förvränga verklighetsbilden för många unga, som verkar leva i en fantasivärld och metodiskt planerar vansinnesdåd, utan någon mening förutom att döda så många medmänniskor som möjligt.

Vad som är kusligt är dessutom hur massmord likt det i Colorado framställs i massmedia. Det verkar som om det helt enkelt är en accepterad och normal del av den amerikanska vardagsmentaliteten och fokuseringen är på hjältar och de överlevande och hur det kunde varit värre och att det är en galnings verk. Det må förvisso vara sant, men i grund och botten diskuteras inte problematiken som skapar dessa våldsdåd, nämligen det faktum att det enligt FBI finns runt 200 miljoner privatägda vapen i USA och det helt enkelt är väldigt enkelt att köpa vapen. Det skulle i princip krävas ett helt ny lagstiftning och en ny mentalitet i samhället för att lyckas få bukt med det här problemet.

Det skulle dock vara komplicerat att ändra lagarna, inte minst med tanke på att den amerikanska konstitutionens andra tillägg från 1791, som förbjuder inskränkningar av folkets rätt att äga och bära vapen. Det är väl dock klart att de amerikanska politikernas oförmåga att se kopplingen mellan de liberala vapenlagarna och massskjutningarna kräver nya människoliv. Såväl republikanerna som demokraterna är tysta, även efter dådet i Colorado. Det är få, om ens någon, som tror att det kommer bli förändringar av några vapenlagar i USA. Lobbyn för rätten att bära vapen är inflytelserik i Washington, inte minst genom NRA, National Rifle Association, som grundades 1871 och som är en aktiv politisk maktfaktor i USA med enorma finansiella resurser och 4.3 miljoner aktiva medlemmar.

Letar ett tag på internet efter krav på nya vapenregler, men ger upp efter ett tag. Hittar istället framför allt följande rubriker, President shares story of hero, Survivors’ stories och Tribute to victims. Det är helt enkelt så man gå vidare här, det finns ingen större eftertänksamhet vad gäller orsaken till våldet och vad man skulle kunna göra för att vända på den tragiska trenden. Livet går sålunda vidare och förr eller senare kommer nyheter från en ny massskjutning och livet går vidare…