Stockholm Stockholm Stad i Världen…

Publicerat den 9 september 2011 kl. 02:14

Tillbaka i New York efter två veckor i Sverige. Det känns alltid lite förvirrande att komma tillbaka från det svenska lugnet och lunket och återigen kastas in i intensiteten här i staden. New York har dessutom inlett den mest frenetiska perioden under året. Alla är tillbaka efter den långa sommaren och det känns plötsligt riktigt trångt. Det känns nästan som om hösten handlar om the World Cup på alla håll och kanter, framför allt på arbetsfronten. Kommer nog vara så fram tills Thanksgiving i slutet av november. Efter det inleds julhandlandet och den beryktade Shopping Season. Det har varit ovanligt dåligt väder med idogt ösregn, problem med US Open med många inställda matcher, och för övrigt en stökig vecka i staden med 98 skjutningar, 40 fler än i fjol under samma vecka, och ett tillsynes allmänt spänt läge inför 9/11 minneshögstunderna under den kommande helgen.

Sverige känns faktiskt redan som ett minne blott. Det är verkligen påtaligt hur annorlunda det är. Vad som först och främst slog mig då jag anlände i Stockholm för ett par veckor sedan var tystnaden. Det är faktiskt som en Bergmanfilm. Först så ovant för mig, miljöskadad som jag är efter 13 år på Manhattan, men sakta men säkert väldigt behagligt. Lugnet i sinnet infinner sig efter ett par dagar. Fridfullheten, tystnaden, vattnet, de rena gatorna och de blonda människorna blir vad det lider en behaglig vardag. Stressen och intensiteten verkar helt enkelt inte finnas i Stockholm. Verkar först lite märkligt, men ganska snart vaknar svensken inom mig till liv, och det är faktiskt väldigt skönt att ta sig tid och att göra saker och ting lite mer metodiskt och eftertänksamt.

Var i Sverige mycket beroende på årets konferens The Swedish-American Life Science Summit 2011, som arrangerades för sjunde året och återigen blev en utomordentlig succé. Det var en minst sagt imponerande samling av personer från företag, institutioner, forskarcentrum och dessutom en rad investerare som alla samlades i Stockholm. Listan kan göras lång, men för att nämna några var där representanter från Karolinska Institutet, socialministern Göran Hägglund, partners från ledande konsultfirmor som Ernst & Young och Boston Consulting Group, folk från Cancerfonden, KTH, Harvard, Dr William Haseltine från Haseltine Global Health, Fred Hassan från Bausch + Lomb, Christina Åkerman från Läkesmedelsverket, bankfolk och internationella investerare. Därutöver förekom en rad intressanta företagspresentationer inom biotech och life science området.  Listan av talare och deltagare är diger och kan studeras mer noggrant på www.salss.com.

Bakom kulisserna finns organisatören extraordinär Barbro Ehnbom, som under ett par dagar förvandlade Stockholm till det globala centrumet för Life Science.  Hon är dessutom kvinnan bakom det uppmärksammade stipendiet Female Economist of the Year, som i år tilldelades Helena Edrén. Ett ypperligt initiativ med syfte att inspirera unga kvinnor och med målet att långsiktigt bidra till att öka andelen kvinnor på ledande positioner inom svenskt näringsliv. Priset i år är, förutom äran och uppmärksamheten, ett fast jobb på Boston Consulting Group.

Intrycken från konferensen och Stockholm är givetivs många och det tar nog ett tag att konsolidera tankarna och smälta allting. Det känns helt klart som om tänkandet i Sverige vad gäller hälsovård och läkemedel är på en mer avancerad nivå jämfört med USA. Här handlar det mest om politik och storföretagens ständiga mål att kortsiktigt uppnå allt högre vinster. Av den anledningen kändes det så naturligt att ha den här konferensen i just Stockholm. Kanske beror det på ett mer socialt och humanitärt samhälle, mindre egocentrerat och vinstfokuserat tänkande, eller kanske beror det på att den svenska modellen nått en annan nivå av välfärd. Diskutionerna på konferensen handlade mer om nya lösningar, nya läkemedel, innovativa botemedel och att blicka framåt i en positiv anda, mot nya globala mål. Visst är det så att när man har nått en känsla av trygghet och stabilitet vänder tankarna istället åt hur man kan förbättra och finna nya moderna innovativa lösningar för en bättre tillvaro. Just detta kändes som ledstjärnorna i årets konferens.

I humanismens teckan fick vi också lyssna på en lysande presentation av Sofia Hellqvist och Frida Westberg om deras Projekt Playground i Sydafrika. Deras motto är ¨Vi kämpar för att barn ska få vara barn¨. Läs mer på deras hemsida www.project-playground.org. Budskapet och ändamålet passade definitivt in i ramen för konferensen, att förbättra och aktivt arbeta för en mer upplyst och bättre värld. Högst passande och intressant och vad kan vara mer positivt än att satsa resurser och att finna lösningar för världens utsatta barn. En positiv sak i taget, många bäckar små, men helt klart är att uppmärksamheten för deras projekt och det positiva mottagandet på konferensen kändes mycket inspirerande.

I dagens hetsiga vardag, ofta med kortsiktigt tänkande, glömmer man (i alla fall jag) ofta att det faktiskt finns en värld av människor som arbetar med att utveckla nya mediciner och försöker finna botemedel och att göra världen bättre. Ett djupt andetag i lugnets Stockholm var behövligt och även uppmuntrande från det perspektivet. Visst ligger i grund och botten en önskan om att tjäna pengar även bland konferensens aktörer, och dessutom krävs givetvis kapital för att kunna realisera drömmar och visioner, men i grund och botten handlar det om betänksam långsiktighet och kreativitet, som banar vägen för nyheter och förbättringar inom hälsovården.

Avslutade dagarna i Stockholm med en lång promenad ute på Djurgården och säga vad man vill om allt kul, spännade och givande i New York, men ingenting går upp mot en lång promenad i Stockholms lugn. Tankarna faller på något sätt på plats, de klarnar, och allting känns väldigt positivt och optimistiskt. Fick dessutom många goda nya kontakter på konferensen och hoppas och tror att jag framöver kommer vara mer involverad i den spännande världen av life science, hälsovård och positivt agerande. Var förvisso medlem av det anrika P.H. Ling sällskapet en gång i tiden, men det är nog dags att ta nästa steg för mer modern och avancerad involvering i framtidstänkandets anda. Tror dessutom att det får bli Stockholm lite oftare framöver…

Stockholm Stockholm

Stad i världen

Stockholm Stockholm

Världens stad