Zlatan – The Forrest Gump of Soccer

Publicerat den 27 april 2012 kl. 21:53

Inte för att jag följer fotboll så noga numera. Vet förvisso att Bayern kommer möta Chelsea och vet att City kommer spela mot United, men hoppas framför allt att New York Red Bulls kommer vinna i år i deras nya fantastiska arena under den utsökte svenske coachen Hans Backe. Följer nog annars mer amerikansk fotboll, även om jag rent generellt tycker att det är alltför mycket prat om sport. Måste samtidigt erkänna att det finns en hel del spänning och drama som tilltalar. En flykt från rutinerna. Följer givetvis the Rangers och är glad att de vann förstå slutspelsomgången och nu kan ta sig an the Capitals. Det är dags för Stanley Cup pokalen här i New York.

Värt är dock att begrunda Zlatan Ibrahimovics enorma framgångar och att han av Wall Street Journal av alla tidningar nyligen titulerades ”The Forrest Gump of Soccer”. Lite intressant, dels för att WSJ inte direkt normalt befattar sig med fotboll, dels för att Zlatan är svensk. Precis som med Forrest Gump händer någonting positivt vart Zlatan än vänder sig. Det verkar som om det inte spelar någon roll vilken klubb han spelar för, just den klubben vinner när han väl infinner sig. Nästan lite kusligt. Sedan han lämnade Sverige, vilket inte verkar räknas även om Malmö FF givetvis var där allting började, har han spelat i sju olika ligor för fem olika lag. Faktum är att varhelst han än spelat sedan 2003, har hans lag vunnit ligan. Alltså åtta år i rad. Lagen är Ajax, Juventus, Inter, Barcelona och Milan. Det är ju en häpnandsväckande imponerande statistik och det finns dessutom möjlighet för vinns även i år, då hans nuvarande lag Milan endast ligger några poäng efter serieledande Juventus. Kommer turen att fortsätta? Kanske är det för den delen inte tur. Vad vet jag? Precis som för Forrest Gump verkar saker och ting bara falla på plats, nästan på ett förutbestämt vis.

Följer därför med visst intresse de avslutande omgångarna av den italienska ligan. Om jag hade ägt ett lag, skulle jag definitivt försöka värva Zlatan a k a Forrest. Kosta vad det kosta vill. Lite märkligt att han inte spelat i England, men kanske har det varit på tal, jag vet inte. Däremot antar jag att han kommer vara med i landslaget under sommaren. Sverige har väl förvisso egentligen aldrig vunnit någonting, men kanske är det dags nu. Det vore väl en fantastisk sommar. Därefter återstår att vunna VM i Brasilien om ett par år. Även det förefallet minst sagt osannolikt, men kanske det finns en viss haloeffekt som kan överföras till de andra svenskarna. Själv är jag som sagt egentligen inte så insatt i fotboll, men jag har som alla andra en del meriter. Spelade en kvart i ett pojklag och gjorde nästan mål, mottog svenska landslaget i Stockholm i Stockholm 1994 under kaotiska former, var på Thomas Ravellis första allsvenska match 1979, minns faktiskt inte om det blev vinst, minns dock att den nye målvakten skrek och gestikulerade ovanligt mycket. Kommer inte direkt på andra minnen. Var förresten även på UEFA cup fotbollsmatchen mellan IFK och HSV, men såg inte mycket av matchen då jag satt bakom vilda supportrar med enorma IFK fanor. Vann gjorde de i alla fall. IFK. Tror jag.

Som sagt, det är inte varje dag som Wall Street Journal hyllar en fotbollsspelare, men de lyckades verkligen slå huvudet på spiken med titeln ”The Forrest Gump of Soccer”. Därför tror jag på Milan även i år och även på alla framtida lag som Zlatan kommer spela för. Kanske han borde gå med i Red Bulls. Det vore väl någonting?