”Vi står inför den största finanskrisen någonsin”

Publicerat den 13 juni 2012 kl. 14:33

Lyssnade i dag på Pär Magnusson, chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland, när han lämnade sin framtidsanalys av europeiska ekonomi. Han är, minst sagt, pessimistisk.
– Vi står inför den största finanskrisen någonsin – större än Lehmankraschen, säger han.

Anledningen är ett definitionsfel. Han menar att det är missvisande att kalla den rådande eurokisen för en skuldkris. Ett bättre namn vore konkurrenskraftskris till följd av ECB,  De i dag krisdrabbade länderna har haft för lågt satt ränta, vilket har drivit upp lönerna och varit en morot för att låna upp pengar.

Dessvärre har inte produktiviteten hängt med. Det innebär att de blivit konkurrenskraftigt värdelösa jämfört med exempelvis EMU-kollegan Tyskland där lönerna drivits upp i samma takt som produktiviteten.

Lösningarna som det talas om är att strama åt ekonomin med sänkta löner i framförallt Grekland.
 – Det är som att ge cellgift till en hjärtsjuk, menar Pär Magnusson.
Pär Magnusson menar att då blir det problem med återbetalningarna i stället. Åtstramning leder till mindre köpkraft – och i sin tur till att BNP sjunker.

Så vad göra?
– Det finns ingen väg ut, säger Pär Magnusson, chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland.
Han menar att politikerna inte har ”fått lov att ställa rätt diagnos”. Hade de gjort det hade det varit detsamma som att underkänna EMU.
– Det är det som gör mig så pessimistisk till en lösning, menar han

Det tycks även grekerna vara. En person inom resebolaget Apollo har, enligt Pär Magnusson, sagt att de grekiska hotellägarna numera önskar kontantbetalning av dem. För vad betyder den statliga insättningsgarantin i en pank stat…

Pär Magnusson analys av EMU:s framtid är därför: ”Det faller ihop.”
Han säger att det är oklart när, men när det händer så går det fort. Det börjar med att Grekland faller ur. Sedan följer bankpanik och tömda banker i Spanien, Portugal, Irland och Italien med EU-uträde som följd…

 To be continued.
/Reporter Johan Persson