En klatschig händelse

Publicerat den 7 november 2011 kl. 04:39

I Iran har två fotbollspelare blivit avstängda på livstid från att spela fotboll. De fick böter på en kvarts miljon kronor vardera efter att ha klappat varandra i rumpan och tagit i varandra när de hade gjort mål, det är oacceptabelt enligt Iranska fotbollsförbundet.

Min fru och jag gick i myllret på en gata i centrala Seoul, en stad på 23 miljoner människor.  Framför oss gick det 6 poliser som marscherade två och två, som en liten skolklass.

En av poliserna i det sista paret klatschade den andra polisen i rumpan varvid den andra blev så tydligt uppmuntrad att han svarade med att ta den andras hand och de gick vidare som två glada helt bekymmerslösa ungdomar.

Min fru skrattade och tyckte det var ganska gulligt. Kan ni tänka er två poliser eller för den delen två bankmän göra det i Sverige?

De koreanska polisernas agerande renderade varken till avstängning eller böter, det är något helt naturligt i Korea. Det är inte ovanligt att se två män hålla varandra i handen eller för den delen två tjejer göra det samma. Men du ser sällan en tjej och en kille hålla varandra i handen, det är traditionellt inte tillåtet.

Så olika kan samma sak behandlas och upplevas i olika delar av världen.

Det är något att tänka på när vi tvingar på andra våra tankar och lösningar. Det mesta i livet är perception av vad vi tycker är rätt. Denna grundar sig i kultur, historia, erfarenhet och gener, i vilka proportioner tvistar de lärde. Men vad vet jag om den andres kultur och historia innan vi dömer?

Jag tycker med detta inte att vad Iran gör är rätt. Men företeelsen i Korea är i alla fall positiv.

/Ulf