Malta världsmästare, slog Brasilien i VM-finalen.

Publicerat den 10 oktober 2011 kl. 15:17

Många är förslagen i fotbollsvärlden för att göra detta möjligt. En åtgärd som diskuteras är att Brasilien tränar mindre. Men frågan som då dök upp var. Hur kan vi få Brasilien att göra det?

Nej, detta var bara en fabel, men det är det inte i den finansiella världen.

Vissa där ser detta som en bra möjlighet att ta Grekland ur krisen. Tyskland är på tok för vältränat, läs konkurrenskraftigt och sparsamt.

Det vore väl bra om tyskarna fick lite mer underhudsfett och sämre arbetsmoral. Vad är då inte bättre än att börja så här direkt efter Oktoberfest, när de ändå är på det humöret.

De har ju förresten varit Världsmästare länge nog i utrikeshandel.

Problemet är bara att Tyskland skulle behöva jobba hårt med det och det vore inte lätt för det tyska folket.

Dels har ju produktionskostnaderna ökat mer runt 40 % i Grekland under 2000-talet när den under samma period bara har ökat med 5 % i Tyskland. Det är som att leda med tio noll efter 15 min.

För det andra måste tyskarna ändra på sin inställning till effektivitet på arbetsplatsen och sparsamhet hemma. De vill bara inte spela sämre.

Vi blir nog tvungna att hjälpa Tyskland, genom att skicka ut dem ur Euron och sedan revalvera deras nya D-mark. Tala om för mig vem som skulle vilja spela sämre än vad de kan?

Som det är just nu vill vi inte ta förlusten och skriva av Greklands skuld utan ge dem mer pengar som de med all sannolikhet inte kommer att kunna betala tillbaka. Det kallas för ”spendera bra pengar på dåliga pengar”.

Lösningen är att Grekland snabbt ökar sina möjligheter genom att lämna Euron och devalvera och samtidigt ställa in betalningarna. Detta har två fördelar. För det första blir skuldbördan och konkurrenskraften omedelbart förbättrad. För det andra är den smällen lättare att ta än att bara sänka lönen och allt annat lika. Vi delar på problemen.

Men vad händer då med Italien? Olika fotbollsklubbar, 17 stycken i Euron, olika lösningar. Europa är inte ett lag.

Vi vill ju bara att Grekland skall börja vinna igen eller?

Ulf Egestrand

 • Maria

  hej hej! Jag hoppas allt är bra, jättekul att du har startat en blogg, jag ser fram emot att se vad mer du hittar på att skriva om. Hoppas du kommer till Sverige i december!

  Kramar
  Maria

 • Hans Andersson

  Bade bra och tankvart. Men som Adidas sager i sin
  reklam; ”Impossible is nothing”. Glom inte att Costa Rica slog ut Sverige ur Fotbolls-VM 1990 i
  Italien…

 • Ulf Egestrand

  Helt rätt,”Impossible is nothing” och framför allt på egna villkor och efter egen strategi.

 • Anton Lipovac

  Mycket bra inlägg! Härlig koppling till tävling och till fotbollen. Det leder mig vidare till reflektionen: kan det inte vara just den typen av dynamik på marknaden som gör att vi tar alltför stora risker och hamnar i prekära situationer lika den vi har idag?

  /Anton

 • Thomas Sunesson

  Mycket bra ”metaforer”, Ulf Egestrand. Det är som vanligt,dvs de som sköter sig betalar till de som inte sköter sig. Brasilien tränar dock mer på äkta stränder och mindre på regniga,kalla artificiella gräsplaner ( läs Euro:) )

  Fd landslagsspelare Sunesson

 • Bra beskrivning av problemet! Ska vi alla sänka vår standard så att Grekland kan känna sig bättre, eller ska Grekland tvingas ta tag i sin situation och själv ta en stor del av smällen (vi andra drabbas ju ändå på olika sätt)?! Själva knäckfrågan! Och hur gör vi sedan med de andra skuldpressade länderna och bankerna… Mycket att fundera över!

 • Karin

  hej! kul att du har startat en blogg, bra att du hittade ett ställe att skriva på tillslut. 🙂
  hoppas vi ses snart! Kram Karin.