EVENT

Finanslivfrukost-arkitekturhistoria

Förstå din samtid genom att blicka bakåt i historien. Finansliv bjuder in till en tankeväckande genomgång av västvärldens betydelsefulla bank- och finansbyggnader.

Plats T-house Engelbrektsplan 1, sal: Christofer Columbus
Tid 6 april 2018, 07:30 - 08:45
Pris 360:- inkl. moms

Under föreläsningen går vi i arkitekturens fotspår från renässansens Italien genom Europa till Norden och rör oss mellan bankpalatsen i Stockholm. Efter föreläsningen har du fått en inblick och förklaring till varför du sitter i den typen av kontorsbyggnad som du gör, bakom putsade stenmurar och kolonner eller kanske integrerat med Skandinaviens största köpcentrum, Mall Of Scandinavia.

Maja Willén

Maja Willén universitetslektor och forskare i konstvetenskap vid Stockholms Universitet. Hon studerar i huvudsak sociala aspekter av samtida bostadsarkitektur.

Tillsammans med Maja Willén, universitetslektor och forskare i konstvetenskap vid Stockholms Universitet, gör vi nedslag i arkitekturhistoriens bank- och finansbyggnader från renässansen till idag. Vi börjar i Italien med en av renässansens mäktigaste familjer, den rika familjen Medici som hjälpte till att finansiera den italienska renässansens arkitekturstil med början i Florens, Europas bankhuvudstad. Vi avslutar på andra sidan Atlanten i USA dit den nyantika arkitekturen får liv och präglar de mäktiga byggnaderna.

Maja Willén kommer att göra ett rikt urval av byggnader med start i Europa och visa hur dessa förändras med tidens gång och när de rör sig västerut mot USA. Hon kommer besvara varför byggnaderna ser ut som de gör och få dig att vilja titta upp och spana in arkitekturen runt omkring dig. Hur skiljer sig europeiska och skandinaviska byggnader jämfört med amerikanska? Varför sitter vissa kontorsanställda i skyskrapor med hiss medan andra bakom putsade stenfasader och kolonner i marmor? Det kommer att bjudas på anekdoter och kuriosa från arkitekturhistorien.

Ät frukost med Finansliv och börja dagen med en historisk föreläsning i en historisk miljö vid Humlegården i T-house. Byggnaden uppfördes mellan 1907-1910 av arkitekten Erik Lallerstedt på uppdrag av Svenska Livförsäkringsbolaget Trygg som behövde ett kontor i huvudstaden. Fastighetens namn kommer från ”Trygg-House” och bokstaven ”T” syns smycka fastigheten både exteriört som interiört. Innan du går in genom porten, ta en titt högst upp vid yttertaket och se hur varumärket Trygg har integrerats i fasadens utsmyckning.

Välkommen!

Observera att din anmälan är bindande.

 

Talare

Maja Willén
universitetslektor och forskare i konstvetenskap vid Stockholms Universitet

Program

  • 07:30

    Frukostmingel

  • 08:00

    Föreläsning

  • 08:45

    Avslut

Dela eventet
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram