Gå direkt till textinnehållet

Ministerns krav kan kosta

Nya finansmarknadsministern, Peter Norman, fokuserade i sitt avskedstal på 7e AP-fonden på att bankbranschen måste ta väsentligt större ansvar för branschens vida effekter. Men konsumenten riskerar att få stå för notan, om spararna inte biter ifrån. I den nye ministerns första tal hade hållbarhet, som nyckelord. Han jämförde med förnyelsebar energi och berättade inledningsvis om nyinstallerade solpaneler och vindkraft på taket hos hans tidigare arbetsgivare 7:e AP-fonden. Samma krav om hållbarhet måste vi ställa på det finansiella systemet, sa ministern.

Den nye ministern uttryckte en oro för att bankerna i dag bara tar ansvar för den kortsiktigt synliga affären. Finansbranschen agerande har långt större inverkan, konsekvenser och kostnader än så, menade ministern. Som infrastruktur i den globala ekonomin måste finansbranschen vara långt bättre garderad och ha långt bättre stötdämpare, beskrev Norman. Här vill den nye ministern snabba på införandet av de nya EU-reglerna som ställer högre krav på bankernas säkerheter.

Men… Vem ska betala? Större krav på säkerhet hos bankerna låter direkt som högre avgifter för oss sparare. Men det är inte säkert. Den största delen av avgifterna borde finnas relationen till näringslivet, som är de stora risktagarna. Men företagen är vassare förhandlare. Därför riskerar alla blyga konsumenter att få ta slutnotan, efter alla högre krav på bankerna. Tyvärr. Det enda vi sparare kan göra, är att hålla hårdare i våra pengar, även på banken. /c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord