Gå direkt till textinnehållet
Axel Andén. Foto: Jonas Eng

Några slutord

Ledare »Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.

Det här är det sista numret av tidningen Finansliv. Det står klart efter att Finansförbundet har beslutat sig för att sluta ge ut tidningen. Det är ett dystert besked på många sätt. Varje tidning som försvinner skapar ett tomrum och en tystnad. Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden. Det som ser ut som en besparing på kort sikt kan visa sig leda till större kostnader om den viktiga granskningen av branschens arbetsvillkor och förbundets verksamhet och medlemsnytta upphör. Nyttan med en oberoende fackförbundstidning blev väldigt tydlig förra veckan när LO-ägda Dagens Arbete granskade IF Metalls förbunds­jurist, vilket ledde till att han stängdes av från jobbet.

Att Finansförbundet gett ut en professionell tidning med schyssta villkor, redaktionellt oberoende och granskande journalistik har varit positivt för medlemmarna så länge det varade. Jag är stolt över Finansliv och tycker att redaktionen har uträttat storverk. I sista numret förra året publicerade vi en stor granskning av mångfald och diskriminering i finansbranschen, ett jobb som vi följer upp i detta nummer. Jag hoppas verkligen att denna granskning blir ett uppvaknande och
ett startskott på ett viktigt förändringsarbete. Att människor mår dåligt på grund av diskriminering är illa nog i sig. Men de värderingar som genom­syrar en verksamhet påverkar även alla de som inte är direkt drabbade, ytterst handlar det om branschens legitimitet i samhället. Därför har företagen allt att vinna på att jobba med frågan på allvar, på samma sätt som med jämställdheten.

 

Jag skulle vilja göra ytterligare ett sista medskick, och det gäller en fråga som vi inte ens har kommit igång med att granska under min tid som chefredaktör: klimatfrågan. Enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide bidrar låneportföljerna i Handelsbanken, SEB, Swedbank, Nordea och Danske Bank till utsläpp på 100 miljoner ton koldioxid. Det är dubbelt så mycket som Sveriges territoriella utsläpp (allt som Sverige släpper ut inom landets gränser). Utlåningen till olje- och gasbolag står för en stor del av utsläppen.

Alla måste hjälpas åt om det ska gå att komma ur klimatkrisen med en värld som går att leva i. Men finansbranschen har större makt och möjlighet än många andra att faktiskt påverka situationen. Med makt följer ansvar och jag hoppas att alla aktörer inom finansbranschen är beredda att ta det ansvaret. Hur väl det lyckas får tyvärr bli en fråga för andra att bevaka.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord