
Bankens vd: ”Vi vill växa lagom mycket”
INTERVJUN Landshypotek Bank vill bredda sin kundbas utanför jord- och skogsbrukare och växa lagom mycket. "Jag känner mig trygg i att alla våra kunder har minst en bank till och vi ska fortfarande vara bäst på jord- och skog", säger vd Per Lindblad.
Landshypotek Bank huserar högst upp på den 10:e våningen på Regeringsgatan i Stockholm. Polerade stengolv möter besökarna i entrén och andra hyresgäster är finans- och fastighetsbolag. Långt ifrån den bild man har av lantbruksbanken som till stor del ägs av svenska bönder.
– Vi ser det som en investering i medarbetarna. Det är lättare att attrahera personal till de här kvarteren. Läget är ganska tillgängligt för alla som pendlar och för de som reser in från landet, säger vd Per Lindblad.
Väl uppe på 10:e våningen kommer man rakt in i det stilrena kafferummet och den gröna färgen som återfinns i textilier och möbler skvallrar om att banken har en koppling till jord och skog.
Det har även Per Lindblad, som varit vd sedan 2018. Han är född och uppvuxen på en gård i Småland.
-Jag samäger den med släkten, men den brukas inte av oss längre utan av en arrendator. Men skogen finns kvar i vår regi. Jag är egentligen agronom från början och skulle bara pröva på bank lite och fastnade.
Per Lindblad
- I banken och som vd sedan: 2018.
- Ålder: 62 år
- Familj: Sambo, fyra barn
- Intressen: Jord och skog, jakt, familj
- Utbildning: Agronom Ekonomisk inriktning
- Karriär: Trainee PK Banken / Nordbanken, Kundansvarig SEB, SEB Debt Capital Markets, fokus fastigheter, Nordenansvar Eurohypo AG, CFO Fastighetsbolag,Chef Kommersiella Fastigheter Norden SEB, Corporate Finance SEB, fokus fastigheter, Chef Kommersiella fastigheter SEB Globalt
Landshypotek Bank finns på 19 platser i Sverige, från Skellefteå i Norr till Lund i söder. På kontoret i Stockholm arbetar cirka 100 medarbetare inom centrala delar som it, krediter och affärsutveckling. Den andra stora etableringen är i Linköping med ett 70-tal anställda. Här finns det klassiska kontoret med kundansvariga och bolånehanteringen, även om banken främst får ansökningar via nätet. Även andra delar finns här som in- och utbetalningar, back office, kreditadministration och AML. Resten av kontoren är små med 4–8 medarbetare. Totalt har banken 240 anställda.
Banken har anor ända tillbaka till 1836 med Hypoteksföreningen och uppdraget att verka för konkurrenskraftig finansiering till svensk jord- och skogsbruk. Landshypotek blev bank 2014 och det är en ekonomisk förening som äger 100 procent av banken.
-För cirka femtio år sedan hade man närmare 100 procent av alla svenska jord- och skogskunder. Idag har vi runt 25 procent.
Den svenska finansieringsmarknaden i jord- och skogsfastigheter uppgår till omkring 300 miljarder kronor, mätt i pantbrev. Den svenska bolånemarknaden är betydligt större, cirka 4 000 miljarder.
-Vi har valt att bredda oss eftersom marknaden inte är större än 300 miljarder kronor i total volym och det räcker inte för att bygga bank. Landshypotek behöver också vanliga kunder och erbjuder även bolån till villor och fritidsfastigheter.
Landshypotek Bank samarbetar med Avanza på bolånesidan sedan flera år tillbaka. Kunden söker bolån till sin villa eller fritidshus via Avanzas plattform och blir sedan kund hos Landshypotek Bank, där också kreditprövningen sker. I slutet av året kommer banken även erbjuda lån till bostadsrättsinnehavare.
-För att växa behöver vi nå fler kunder, och då vill vi kunna erbjuda även lån till bostadsrätter. Det ger oss möjlighet att följa med på fler kundresor.

Varför välja er i stället för en annan bank när det gäller jord och skog?
-Det finns ingen bank som kan lika mycket om jord och skog som vi. Visst kan enskilda individer och enskilda kontor vara duktiga hos en annan bank, men vill du komma till en bank som följer med samhällsutvecklingen om vad som exempelvis händer i EU, och som bryr sig om jord- och skogsägaren, så är det vi.
Men det finns inget krav på att vara utbildad inom jord och skog för att få jobb på banken.
-Många som söker sig till oss kan ofta området för att de är intresserade av jord och skog. Vårt jobb är inte att berätta för kunden hur många kilo kväve han ska lägga på vetet. Men vi ska ge honom den bästa finansieringslösning han kan få. Det är en fördel med branschkunskap för att snabbare kunna komma in i en bra diskussion med kunden. Alla medarbetare är inte utbildade inom jord och skog, men förhållandevis många jämfört med andra banker.
Per Lindblad tycker att det är viktigt att förstå hur hela banken fungerar. Alla medarbetare måste därför spendera minst en dag på en annan plats och funktion i banken, för att förstå vad kollegan gör.
-Vi är en liten bank och det märks hur mycket man bidrar som medarbetare. Man sitter nära andra funktioner och här finns inga kodlås mellan oss. Du kan inte bara vara kundansvarig, för du måste också kunna vara med i exempelvis det här it-projektet. Vi kallar oss själva ”Förnamnsbanken” för vi är inte fler än att vi kan samlas under ett tak en gång om året, och kunna varandras förnamn.
Per Lindblads mål som vd är att medarbetarna ska känna en stolthet att gå till jobbet. Trots att banken inte kan erbjuda trainee-tjänster eller expat i Singapore, ska det vara attraktivt att jobba på Landshypotek Bank.
Gör ni medarbetarundersökningar?
-Ja, och vi är väldigt nöjda med resultaten.
Banken har totalt omkring 118 000 kunder. 34 000 låntagare är medlemmar i den ekonomiska föreningen och äger sin bank. Minsta insatsen för att bli medlem är 500 kronor, och den maximala insatsen är 4 procent av lånebeloppet. Det blir en investering i bankens eget kapital där 2 miljarder består av medlemsinsatser. Det som inte återinvesteras i banken delas ut till ägarna och går tillbaka till svenska jord- och skogsbruk.
En utmaning för bankens typiska kund som äger jord- och skog är att minska koldioxidutsläppen. Landshypotek Bank försöker hjälpa till med klimatomställningen för jordbruket.
-Jordbruket har en utmaning i att man släpper ut gas från de bruna jordarna när det inte växer. Vi har gjort en schablonmässig analys av vår utlåningsportfölj. Vår typiska kund har både jord och skog och den typiska utlåningsportföljen blir nettoabsorberande, på grund av att skogen absorberar det jorden släpper ut. Svenskt jordbruk är nettoutsläppande och vi måste fundera på hur kan vi hjälpa till med att minska utsläppen.
Lösningen är inte så enkel som att minska de bruna jordarna, för då får vi inte biologisk mångfald och inte heller mat, enligt Per Lindblad.
-Jordbrukaren vill sin jord väl och gården drivs i flera generationer, så är det någon som jobbar med långa tidshorisonter så är det jordbrukaren. Vi ska försöka öka förståelsen kring detta.
Ett annat välkänt problem i branschen är penningtvätt. Landshypotek Bank är mindre drabbad eftersom banken endast har sparkonton och inte transaktionskonton eller Swish.
-Det är ett elände och vi är glada att Bankföreningen samlar branschen och att även vi som inte har transaktionskonton kan samarbeta kring detta. Ingen är skyddad emot detta elände och vi är också drabbade.
Hur ser Landshypotek Bank ut om fem år?
– Om fem år är vi större, med många fler kunder. Vår bedömning är att vi ska öka marknadsandelarna lagom mycket. Vi är bara ute efter lagom och vi har redan en struktur på plats för att växa, för det kostar inte mer för banken att lägga till en kund.
Gentemot kunden strävar alltid banken efter att bli bättre, både i det digitala och fysiska rummet.
-Kunden måste få välja hur den vill möta oss. Vissa kunder vill träffa banken och andra föredrar det digitala. Ett bottenlån kan vara det största du gör ur ett finansiellt perspektiv och då vill kunden träffa bankpersonal. Vi måste vara tillgängliga för kunden och det kan vi vara på flera olika sätt.
I dagsläget finns ingen ambition att bli en fullservicebank.
-Jag känner mig trygg i att alla våra kunder har minst en bank till. Det håller oss på tårna för vi måste vara bra på det vi gör. Det är svårt att vara bra på allt och om vi blir bäst på enkla och vardagliga produkter, borde det räcka för att kunna utveckla sig på ett bra sätt över tid. Vi har inga ambitioner att utmana storbankerna som helhetsbank, däremot är vi en stark utmanare på bolån och sparande, och ledande på lantbruksutlåning.