Gå direkt till textinnehållet

Hur dämpar vi tramset?

etikettfrÅGAN Vad kan vi göra mot alla interna jippon, undrar frågeställaren. Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: På mitt jobb är det hela tiden en massa kampanjer och jippon, det ena med det mer pinsamma och obegripliga engelska namnet än det andra. Det är viktiga ämnen som tas upp, men det är som att gå på ett amerikanskt Silicon Valley-dagis. Vad kan vi som vill ha ett mer vuxet yrkesliv utan ballonger och glada hattar göra? Är jag bara en surkart, eller är det kanske en generationsfråga?

Annmarie Palm svarar: Hej, och tack för din fråga! Inte behöver man vara en tråkmåns bara för att man inte gillar vissa typer av jippon på jobbet. Min första tanke är att jag undrar om ni har diskuterat om innehållet i dessa kampanjer som grupp. Tänk om det finns andra som tycker som du utan att säga något?

Du skriver att det är viktiga ämnen som tas upp och här funderar jag på att du kanske ska prova med att presentera några justeringar eller alternativa förslag till arrangemang som också skulle kunna bidra positivt till det ni tillsammans vill uppnå.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Upplever du det som att allehanda spektakel på ditt jobb verkligen går ut över din trivsel, och att du faktiskt inte kan göra något åt det som du betraktar som trams så är det för din egen skull kanske idé att du ser dig om efter en annan arbetsgivare.

Med tanke på hur mycket tid vi alla spenderar i vår jobbvardag så är det ju viktigt att vi gillar och kan känna oss stolta över vår arbetsplats.

På tal om språket så noterar jag att det blivit allt vanligare att folk kryddar sina meningar med engelska uttryck. Jag ser det som en trend som i dag florerar i alla typer branscher och som nog är här för att stanna, oavsett vad man tycker om det.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord