Gå direkt till textinnehållet

Hur får jag folk att inte störa?

ETIKETTFRÅGAN Hur signalerar man på ett bra sätt när man måste fokusera utan att framstå som tvär, undrar frågeställaren. Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Hej! Jag sitter i ett öppet kontorslandskap med supertrevliga jobbarkompisar. Jag gillar att snacka men hur signalerar jag på ett trevligt sätt när jag måste fokusera på det jag jobbar med och inte vill bli störd – utan att framstå som asocial eller tvär? Jag har försökt sitta med hörlurar, men den vinken går inte fram till alla.

Annmarie Palm svarar: Hej och tack för din fråga! Ja detta med hur arbetsmiljön fungerar i öppna kontorslandskap kommer ofta upp som samtalsämne. Mitt första spontana svar är att du vid de tillfällen som du vill vara ifred muntligen ska deklarera det till din om­givning.

I övrigt tänker jag att det är en fördel att i demokratisk anda sätta upp spelregler för hur man vill samspela på de öppna ytor som arbetsplatsen har att erbjuda.

Samtidigt kan det ju självklart, även med överenskomna ordningsbestämmelser på plats, uppkomma tillfällen där man retar sig på kolleger som stör på olika sätt.

Här tänker jag att det ändå kan vara idé att »snälltolka« de beteenden som kollegerna kan tänkas ha. De allra flesta agerar ju utifrån obetänksamhet.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Du berättar att du försöker signalera att du inte finns tillgänglig genom att använda hörlurar. Det kan man tycka borde räcka. Men kanske har man i något sammanhang ändå sett dig respondera när en kollega påkallat uppmärksamhet vilket föranlett att övriga kolleger då tänkt att det ändå verkar vara okej att störa.

Jag tycker att du ska anamma mitt första tips, det vill säga att du vänligt informerar om att »nu sätter jag på mig lurarna för att kunna fokusera«. Det är inte otrevligt, däremot seriöst. I tillägg till det föreslår jag att du också tar upp detta ämne vid ett gemensamt möte så att även andra får tillfälle att tycka till. Lycka till!

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord