Gå direkt till textinnehållet

Vad gör jag när chefen ljuger?

ETIKETTFRÅGAN Hur ska jag kunna lita på chefen när lögnen ligger överst i verktygslådan?, undrar frågeställaren. Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag har konstaterat att min chef ljuger. I stället för att svara »Det kan jag inte prata om«, så kommer uppenbara osanningar som svar på en del frågor. Hur ska jag kunna lita på något när jag vet att lögnen ligger överst i verktygslådan? Ska jag bara söka mig ifrån chefen eller finns det något sätt att bygga ett nytt förtroende?

Annmarie Palm svarar: Hej! Tack för att du hör av dig. Din fråga beskriver en besvärlig situation. Att behöva förhålla sig till en person som man upplever far med osanning är påfrestande, och det vare sig om det är i privatlivet eller på jobbet. Jag förstår din frustration och att det påverkar din jobbvardag.

Mitt råd till dig är inte att du säger upp dig innan du närmat dig din chef i ett försök till att komma till rätta med problemet. Utan att ha vetskap om chefens personlighet tänker jag då att det alltid är klokt att ta upp känsliga saker i lugn och ro – och det i motsats till i stundens hetta då chefen serverar dig ytterligare ett lögnaktigt svar på en fråga.

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

Vad tror du om att boka in en tid då ni ses på tu man hand och där du då i en vänlig ton presenterar att du uppmärksammat att de svar du får inte alltid stämmer med din uppfattning om verkligheten. Med en empatisk och lösningsorienterad attityd kan du i bästa fall få din chef att öppna upp.

Kan det till exempelvis vara så att din chef själv befinner sig i en knepig sits och därför ser sig nödgad att hitta på saker? Självklart ska det aldrig vara okej att ljuga men ibland ger det ändå en förklaring till att det förekommer. Får du inte den reaktion som du önskar dig vid ert samtal, så kanske det ändå inte finns någon annan utväg än att du faktiskt lämnar och i stället söker dig till en annan arbetsplats.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord